Agnieszka Schulze: Vreemde Eend in de bijt bij REC Solar

11.05.2021 Simone Tresoor

Agnieszka Schulze: Vreemde Eend in de bijt bij REC Solar

In de snelgroeiende solar-sector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de  rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen... en vragen we wat hun bijzondere achtergrond toevoegt aan hun huidige werk.

Agnieszka Schulze is 43 jaar en is sinds 2015 Head Global PR van REC Solar, maar voordat zij in de solar terechtkwam heeft ze een hele andere weg bewandeld: van Polen via Wiesbaden en Mannheim naar haar huidige thuisbasis in München.

Op zevenjarige leeftijd verhuisde Agnieska met haar ouders en oudere broer van Polen naar Wiesbaden in Duitsland. Ze was toen al een zeer zelfstandig kind en gewend veel te doen in huis omdat haar ouders veel werkten. In haar herinnering gaan we terug naar haar eerste weken op de Duitse basisschool. “Ik kan me niet herinneren dat ik het erg spannend vond. De eerste dagen is mijn moeder met mij meegegaan, maar er bleek een ander Pools meisje in mijn klas te zitten. Zij heeft mij aan de hand genomen en geholpen”, vertelt Schulze.

"In de hotellerie heb ik veel geleerd"
Na Wiesbaden werd er verhuisd naar Mannheim. Hier deed Schulze het gymnasium en ging Business Administration studeren. Ondertussen had ze, net zoals zoveel tieners, een bijbaantje. Ze werkte in een souvenirwinkel en tijdens haar studententijd gaf ze andere studenten bijles wiskunde en natuurkunde.

“Na mijn studie ben ik eigenlijk vrij snel aan de slag gegaan in de reis- en hotelwereld”, gaat Schulze verder. “Ik deed de marketing en PR voor een grote hotelorganisatie met zeer luxe hotels, gevolgd door werkzaamheden voor verschillende PR-bureaus. Dat waren ontzettend leuke banen, waar ik heel veel heb geleerd. De hotellerie is natuurlijk een business waar men voor plezier of werk komt. Ik heb alle afdelingen in mijn 13 jaar goed leren kennen en had het geluk te mogen communiceren over  haute cuisine en wellness-behandelingen, niet vervelend natuurlijk! Ook had ik veel te maken met reisjournalisten en branding.”

"Ik besloot dat ik me meer in duurzaamheid wilde verdiepen"
“Toch begon het na 13 jaar te kriebelen en wilde ik me verder ontwikkelen”, zegt Schulze. “Op dat moment had ik veel te maken met een hotel in München waar ze werkten via het ‘zero energy-concept’. Het hotel was energieneutraal en had uiteraard een dak vol PV. Het fascineerde mij enorm hoe alle systemen samenwerkten. Daar werd het zaadje geplant en besloot ik dat ik me meer in duurzaamheid en hernieuwbare energie wilde verdiepen. Ik nam ontslag zonder dat ik direct een nieuwe baan had. Dat gaf me de tijd om me wat meer te bekwamen in mijn nieuwe vak. Ik heb negen maanden lang allerlei universitaire cursussen gedaan op dat gebied. Daarna ben ik in mijn woonomgeving gaan kijken welk bedrijf zich hiermee bezighield. En daar kwam ik REC Solar tegen die toevallig juist iemand zochten op Public Relations.”

“Mijn baan is ontzettend leuk en boeiend. Ik ben trots deel uit te maken van zo’n gepassioneerd team en mijn aandeel te hebben in de energietransitie. REC Solar is technologisch enorm innovatief en altijd bezig het productieproces te verbeteren om een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk achter te laten. Maar we kijken ook echt hoe de consument zoveel mogelijk profijt heeft van onze producten. De toekomst van mijzelf en de zonnebranche zie ik positief in. Er is nog zoveel te winnen.”