Algoritme bepaalt beste locatie drijvend project

07.05.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Algoritme bepaalt beste locatie drijvend project

Het Noorse Glint Solar en het Norwegian Geotechnical Institute hebben een algoritme ontwikkeld dat automatisch golfhoogten en windrichtingen kan berekenen op potentiële locaties voor drijvende PV-arrays. Het houdt rekening met de geometrie van het wateroppervlak en met 40 jaar gegevens over de windomstandigheden.

"We hebben een model gemaakt dat gebruik maakt van satelliet-afgeleide windgegevens en de vorm van het meer om zo de windgolven te berekenen", vertelt Glint Solar COO, Even J. Kvelland, aan pv magazine. "Glint Solar heeft het algoritme en het model gebruikt met verschillende klanten zoals de Wereldbank om golven te berekenen op potentiële projectlocaties."

Inzicht
De techniek is gebaseerd op een algoritme dat rekening houdt met de geometrie van het wateroppervlak en 40 jaar aan gegevens over windcondities en zou in staat zijn om automatisch golfhoogtes en windrichtingen te berekenen. "Gezien het belang van hoogwaardige gegevens in de vroege fasen van drijvende zonneprojecten, zijn we nu in staat om ontwikkelaars en consultants te helpen een beter inzicht te krijgen in de potentiële risico's op individuele locaties met betrekking tot golven", legt Kvelland verder uit. "Golven hebben natuurlijk grote invloed op de technische haalbaarheid van een locatie en welk type drijvende oplossing men kan gebruiken."

De tool zou het analyseproces drastisch versnellen en rekening kunnen houden met meerdere factoren. "Als we het over golven hebben, is niet alleen de hoogte van belang, maar ook de richting, de golfperioden, de significante golfhoogte en de golfhoogte van 50 jaar zijn belangrijk om te begrijpen bij de beoordeling van potentiële projectlocaties", specificeerde de COO. "We zien een toename van nieuwe aanbieders van oplossingen die steeds robuustere drijvende oplossingen maken die bestand zijn tegen hogere golven."

 

floatingFloating Energyfloating solaralgoritmeonderzoek noorwegendrijvende PVdrijvende zonnepanelenprojectwindlastwind

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu