Alle zonneparken ter wereld in kaart met kunstmatige intelligentie

03.11.2021 Simone Tresoor

Alle zonneparken ter wereld in kaart met kunstmatige intelligentie

Er zijn wereldwijd bijna zeventigduizend zonneparken. Dat is met een kunstmatige intelligentie berekend, gemaakt door onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Zij publiceerde hun wereldwijde kaart en dataset vorige week, schrijft NRC. Saillant detail: dat zijn er ruim vijf keer meer dan de bestaande databases vermelden.

De onderzoekers gebruikten foto’s van verschillende satellieten als startpunt en trainden een machine learning-algoritme om per pixel te kijken of er zonnepanelen op aanwezig zijn en hoeveel energie die naar schatting opleveren.

Twee maanden werk voor computer
Het verwerken van de 550 terabyte aan satellietbeelden kostte de computer twee maanden. De onderzoekers controleerden de resultaten handmatig omdat de computer soms een kas aanwees als zonnepaneel. Er werd alleen gekeken naar parken met een capaciteit groter dan 10 kilowattpiek. Zonnepanelen op woningen worden dus nog niet meegerekend, daarvoor moet het algoritme verder worden verfijnd.

Vooral veel landbouwgrond verdwijnt voor pv
De kaart geeft ook aan wanneer de pv geïnstalleerd is en zo kan per regio worden bekeken of groei komt door beleid of door subsidies. Ook werd onderzocht op wat voor terrein er werd gebouwd, zodat bekeken kan worden of er wel natuurinclusief wordt gebouwd. Er wordt vooral veel landbouwgrond opgegeven voor zonnepanelen, zo blijkt nu. Het Internationaal Energieagentschap houdt ook statistieken bij, maar deze zijn afhankelijk van de boekhouding van aangelegde parken en die is minder betrouwbaar.