Aluminium gemaakt met zon

19.01.2021 Simone Tresoor

Aluminium gemaakt met zon

De Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) en Emirates Global Aluminium (EGA) hebben een overeenkomst getekend waarbij DEWA de aluminiumsmelterij jaarlijks van 560.000 megawattuur aan zonne-energie zal voorzien uit het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, valt te lezen op renews.biz.

Dit is voldoende om in het eerste jaar 40.000 ton aluminium te produceren met een mogelijkheid  voor een aanzienlijke uitbreiding in de toekomst. Het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, gelegen in Dubai, heeft een huidige geïnstalleerde capaciteit van 1013 MW.

In 2050 komt 75% van Dubai's energie uit schone energiebronnen

Saeed Mohammed Al Tayer, algemeen directeur en CEO van DEWA en vice-voorzitter van EGA, zei: “Deze samenwerking onderstreept onze toewijding aan het opbouwen van een groene economie in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is een grote stap richting het bereiken van de doelstellingen van de Dubai Clean Energy Strategy 2050 door de energiebronnen te spreiden. Het is de bedoeling dat tegen 2050 75% van Dubai's energieproductiecapaciteit uit schone energiebronnen komt.

Grootste zonne-energieproject ter wereld

Om deze doelen te bereiken, worden er veel initiatieven en projecten gelanceerd, zoals het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, het grootste zonne-energieproject ter wereld met een capaciteit van 5000 MW in 2030.

EGA CEO Abdul Nasser bin Kalban: “Ons aluminium speelt een cruciale wereldwijde rol in de ontwikkeling van een duurzame toekomst. Het is een lichtgewicht, sterk en een oneindig recyclebaar metaal dat nu ook nog eens duurzaam gemaakt wordt.