App moet bouw solarcarports stimuleren

21.10.2020 Anje Hoogland

App moet bouw solarcarports stimuleren

De provincie Noord-Holland en de gemeente Rotterdam streven ernaar zoveel mogelijk parkeerterreinen te overkappen met zonnepanelen. Ze lanceren daarom samen met Sobolt de applicatie Park the Sun. Hiermee kunnen de betrokken partijen onder meer checken of een terrein geschikt is, wat het kost en wanneer een investering is terugverdiend.

Veel parkeerterreinen in de provincie en Rotterdam kunnen volgens de partijen slimmer benut worden door overdekt parkeren te combineren met de opwek van energie met zonnepanelen. Door inzichtelijk te maken welke terreinen geschikt zijn, hoeveel energie kan worden opgewekt en wat de investeringen en de terugverdientijd zijn, wordt de kans voor zonnepanelen op parkeerterreinen steeds groter.

Direct laden

Zowel de gemeente Rotterdam als de provincie Noord-Holland ziet veel potentie in het overkappen van parkeerterreinen als vorm van duurzame energieopwekking.

Gedeputeerde Stigter van provincie Noord-Holland: "Dubbel ruimtegebruik met solarcarports vormt een goede kans om op duurzame manier in de elektriciteitsbehoefte te voorzien. Parkeerterreinen zijn extra aantrekkelijk omdat we steeds meer elektrisch aangedreven auto’s krijgen. Wanneer je direct laadpalen plaatst bij een solarcarport sla je twee vliegen in één klap en dat is vaak goed voor de financiële haalbaarheid. Met Park the Sun kunnen niet alleen wij als overheid zelf gemakkelijker het initiatief nemen, maar bijvoorbeeld ook een zorgcentrum, hotel of de lokale accountant."

De Rotterdamse Duurzaamheidswethouder Arno Bonte wil binnen zijn gemeente de komende twee jaar tenminste 50 solarcarports helpen ontwikkelen. "Rotterdam heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. We willen daarom zoveel mogelijk plekken benutten om schone energie op te wekken. Met Park the Sun helpen we eigenaren van parkeerterreinen,

investeerders en lokale energie-coöperaties om een interessante businesscase te maken om zonne-energie op te wekken."

Quickscan

Op parkthesun.com kan iedereen een quickscan doen. Voor alle gemeenten in de provincie Noord-Holland en de gemeente Rotterdam, inclusief het havengebied, kun je het hele gebied verkennen om vervolgens een individuele parkeerlocatie te onderzoeken. Van iedere solarcarport is zichtbaar aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan, wat de investeringen en de opbrengsten zijn én is er een visualisatie van de resultaten.

Inmiddels zijn de eerste solarcarports in Nederland operationeel in Bloemendaal en Rotterdam.