APsystems: “We zijn hier niet alleen om geld te verdienen”

04.02.2021 Simone Tresoor

APsystems: “We zijn hier niet alleen om geld te verdienen”
APsystems

Meer dan 25 jaar werkervaring nam Olivier Jacques, Global Executive Vice President van micro-omvormerfabrikant APsystems, in 2015 mee toen hij aan zijn nieuwe uitdaging begon. Van industrie tot high-tech en van automatisering tot Managing Director Vice President bij de grootste concurrent. Zijn gedegen expertise in internationaal management en bedrijfsontwikkeling wereldwijd maakt hem de juiste man op de juiste plek.  

“Toen ik bij APsystems begon stonden ze, net als nu, op de tweede plaats in de wereldwijde verkoop van micro-omvormers”, vertelt Jacques. “Nummer één Enphase stak er met kop en schouders bovenuit terwijl nummer twee en drie in een nek aan nek race zaten. Dat is inmiddels wel anders. Nummer twee zit nu nummer een op de hielen. In meerdere landen zijn wij zelfs al marktleider.”

Geen prijsvechter maar kwaliteitsproducent

Het micro-omvormerbedrijf heeft vanaf het prille begin een bijzondere ontwikkeling gehad. Tijdens de opstartfase van 2010 tot 2012 werd alle prioriteit gegeven aan productontwikkeling en zijn ze erin geslaagd hun eerste micro-omvormers te ontwerpen, produceren en lanceren. Niet veel later stonden ze in de wereldwijde top drie.

Olivier Jacques weet het nog goed: “Het bedrijf excelleerde op het gebied van techniek maar had nog niet echt een marktvisie, laat staan een internationale kijk op de business. Daar kwam ik om de hoek kijken. Er moest gebouwd worden aan een duurzame strategie en er was behoefte aan wereldwijde bedrijfsontwikkeling. Samen met Dr Zhi Min Ling, mede-oprichter en voorzitter van APsystems, ben ik gaan zitten om het eerste businessplan te maken. We zouden erg in ons nopjes zijn als we in zes jaar 100 megawatt zouden doen. Inmiddels zitten we op ruim 200 megawatt in 2019 en hebben we in 2020 meer dan 300 megawatt gedaan. We zijn een wereldbedrijf met een state of the art-product en een solide strategie voor gezonde groei geworden. We zijn vandaag de dag in meer dan 120 landen actief en er werken bijna 200 man wereldwijd bij ons. Ons credo is dat we geen prijsvechter maar een kwaliteitsproducent voor de juiste prijs willen zijn.”

Het gaat niet alleen om geld

Olivier realiseert zich iedere dag dat zijn bedrijf meehelpt de wereld een beetje groener te maken. “We zijn hier niet alleen om geld te verdienen. Uiteraard is het fijn dat we al zo lang winstgevend draaien, maar wat ik ook belangrijk vind is dat we producten verkopen die hun geld dubbel en dwars waard zijn. Wij zorgen dat alles goed werkt en dat jouw installatie zo lang mogelijk zonder problemen draait. Het is best fascinerend om deel uit te mogen maken van deze zonnerevolutie, al blijven de technologische uitdagingen groot. Wij zullen ook in 2021 blijven innoveren en ontwikkelen. Dat staat bij ons nooit stil en is ook onze slagkracht. Ook gaan wij door met onze wereldwijde expansie. Ons geheim? Dat je in het land waar je woont ook wordt aangesproken door een landgenoot. Het werkt niet als een Duitstalige verkoper onze producten probeert te verkopen aan bijvoorbeeld een Spanjaard.”

Innovaties in 2021

Welke innovaties kunnen we in 2021 van APsystems verwachten? In het voorjaar van 2021 komt de DS3 uit. De omvormer is gebaseerd op een volledig nieuwe architectuur en heeft 50% meer vermogen en een hogere efficiëntie dan de huidige YC600. Zo heeft de nieuwe DS3 een verbeterde communicatiebeveiliging door gebruik te maken van de Zigbee-module van Texas Instruments. De nieuwe DS3 is het resultaat van innovatieve engineering waardoor het aantal componenten met 20% is verminderd. De prestaties zijn enorm goed door het geleverde AC-uitgangsvermogen tot 900 Watt. Met een efficiëntie van 97% en optimale MPPT-spanning kan de DS3 twee panelen tot 650 Watt elk aansluiten.

Een andere belangrijke innovatie die halverwege 2021 komt, zijn onze nieuwe driefase Quad-micro-omvormers, de QT2. Een primeur in de branche, met name geschikt voor commerciële zonne-energie of 3-fasen residentiële installaties. Met een vermogen tot 1800 Watt en het aansluiten van 4 hoogvermogen panelen heeft de QT2 dezelfde innovatieve architectuur als de DS3, zoals verbeterde gegevensbeveiliging met ZigBee-gecodeerde signalen.

Maar dat is nog niet alles: APsystems werkt momenteel aan een modulair AC-gekoppeld energieopslagsysteem. “Mensen willen autonoom zijn, ook in hun energieverbruik”, zegt Jacques. “Dat gaan wij ze geven met onze batterijen voor thuisopslag. Halverwege dit jaar zullen wij daar meer over kunnen vertellen.”

Denkslag voor consumenten

Hoe was 2020 en hoe ziet APsystems de toekomst? “Het was pittig met corona”, blikt Jacques terug, “maar we hadden geluk en hebben geen nee hoeven te verkopen en hebben de voorraden op de juiste niveaus weten te houden. We hebben zelfs klanten van concurrenten kunnen helpen die omhoog zaten. Laten we eerlijk zijn, als ik in de problemen kom hoop ik ook dat ik geholpen word en anderen hun zakelijke verantwoordelijkheid nemen. Verder zie ik de toekomst zonnig in. De consument is uiteraard geïnteresseerd in het ‘verdienen en besparen van geld’. De planeet lijkt soms bijzaak. Ik vind het positief dat er in veel landen een verandering in subsidies en regelgeving aankomt. Consumenten moeten een denkslag maken: het is geen geld wat je niet krijgt, maar geld dat je niet uitgeeft. De energienota gaat tenslotte aanzienlijk omlaag.”