Balanceeract EPG en MPG zorgt voor nieuwe categorie zonnepanelen

21.10.2021 Jan-Jaap van Os

Balanceeract EPG en MPG zorgt voor nieuwe categorie zonnepanelen

In de bouw is jarenlang de Energie Prestatie van de woning leidend geweest. Door betere isolatie, efficiëntere cv-ketels en (vaak als sluitpost) zonnepanelen op het dak werd aan de geldende EPC-eis voldaan. In de wens de bouw duurzamer te maken is een nieuw model in het leven geroepen waarbij een te bouwen woning aan zowel een Energieprestatie van gebouwen (EPG) als ook aan een MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) moet voldoen. Logisch zou je zeggen, maar is dat zo?

De EPG is gebaseerd op de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Deze norm stelt eisen aan de isolatie van de woning, de efficiëntie van de installatie(s) en het aandeel hernieuwbare energie zoals zonnepanelen. De lat voor deze norm wordt steeds hoger gelegd.

De crux
Bij de MPG wordt gekeken naar de milieuschade van de gebruikte grondstoffen en de productie en (zee)transport van de producten. Om dit te bepalen dient de producent een Life Cycle Assessment (LCA) te laten opstellen en te laten evalueren: een berekening die van grondstof tot product de milieu-impact bepaalt. Voor de productie van zonnepanelen is, voornamelijk bij de productie van zonnecellen, een grote hoeveelheid energie benodigd. Dit leidt ertoe dat juist zonnepanelen een negatieve invloed kunnen hebben op de MPG-score.

Nu de crux: om een goede EPG-score te behalen zullen meer zonnepanelen gebruikt gaan worden. Dit leidt echter weer tot een slechtere MPG-score, waardoor bijvoorbeeld weer isolatiematerialen met een betere MPG-score (en vaak ook hogere prijs) gebruikt moeten worden. Of zorgen dat materialen niet meer nodig zijn door functie-integratie, zoals het integreren van zonnepanelen in het dak, wat dakpannen overbodig maakt en een verbetering van de MPG geeft.

Oftewel, het ontwerpen van een woning is een balanceeract geworden tussen deze twee normen. Tijd dus om de MPG-score van zonnepanelen eens nader te bekijken.

De exercitie
Met Exasun hebben we dat gedaan. We hebben de LCA onlangs (laten) opstellen voor onze zonnepanelen, een zeer intensief proces kan ik je verzekeren. Voor alle materialen in ons product zijn we onze supply chain tot aan de grondstoffen afgegaan om de milieuschade ervan te bepalen. Het kostte ons ruim twaalf maanden om alle informatie bij onze leveranciers en hun leveranciers te verzamelen en de LCA te bepalen. Ik was daarom ook niet verrast dat we bijna als enige met zonnepanelen in de Nationale Milieudatabase staan.

Deze hele exercitie heeft ons overigens wel heel veel inzicht en handvatten gegeven om de milieuschade van ons product te verminderen en nog beter geschikt te maken voor de bouw. Van no-brainers als koop lokaal tot analyse van de chemische samenstelling van enkele componenten. Het continu verbeteren van de MPG van ons product moet ook, aangezien de MPG eisen – net als de EPG – jaarlijks strenger worden.

Door de specifieke eisen die bij de bouw aan zonnepanelen gesteld worden – zoals de MPG of de strengere bouwkundige (brand)normen, zullen standaard zonnepanelen steeds minder in de bouw gebruikt gaan worden. Zo ontstaat er een aparte categorie zonnepanelen welke geschikt gemaakt is voor de bouw en haar EPG en MPG. Het belooft een interessante tijd te worden voor zonne-energie en de bouw: wij zijn er klaar voor.