Battolyser: de batterij die alles kan, zelfs waterstof maken

28.01.2021 Simone Tresoor

Battolyser: de batterij die alles kan, zelfs waterstof maken

Battolyser, de spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft), bereidt zich voor op de installatie van een grootschalig energieopslagsysteem van batterijen dat ook waterstof gaat produceren. Deze gepatenteerde technologie daagt hierbij de conventionele alkalische elektrolysers voor de productie van waterstof en ammoniak uit om de overgang naar schone energie mogelijk maken.

De Battolyser is ontworpen om drie dingen te kunnen doen. Een; opvangen en opslaan van overtollige hernieuwbare energie die wordt opgewekt bij veel zon en wind. Twee; produceren van waterstof zodra de batterij volledig is opgeladen. Drie; gebruik van de in de batterij opgeslagen elektriciteit om waterstof te blijven produceren of terug leveren van deze elektriciteit aan het net als er een tekort aan zonne- en windenergie is.

Direct schakelen naar volledige waterstofproductie en ontlading

"Conventionele elektrolysers kunnen dit ook, net als conventionele batterijen, maar de gepatenteerde Battolyser-technologie doet dit beter en tegen lagere kosten in situaties waarin het er echt toe doet", zegt de uitvinder, Fokko Mulder, hoogleraar bij de afdeling Chemical Engineering van de Technische Universiteit Delft.

Beide produceren waterstof tegen lage kosten als de elektriciteitsprijs laag is, maar conventionele alkaline elektrolysers moeten blijven doorwerken wanneer de elektriciteit te duur is om waterstof te produceren. Het Battolyser-systeem doet dat niet. Het systeem kan direct schakelen tussen volledige waterstofproductie en het ontladen van de batterij, zodat het kan overschakelen van een koper van elektriciteit wanneer de prijzen laag zijn, naar een verkoper van elektriciteit wanneer de prijzen hoog zijn.

Goedkope elektriciteit wordt goedkope waterstof

“Hierdoor is het mogelijk om elektriciteit in te kopen tegen een lage prijs en die vervolgens om te zetten in laaggeprijsde waterstof. Als de prijs hoog is, kan de Battolyser opgeslagen elektrische stroom verkopen. De Battolyser levert zijn klanten totale opslagkosten (LCOE) die laag genoeg zijn om van de marges te profiteren. Doordat de Battolyser kan werken met een onregelmatige aanvoer van energie, is het een ideaal systeem om echt groene waterstof te produceren”, aldus Kees Koolen, Chairman en CEO van Koolen Industries, dat heeft geïnvesteerd in Battolyser en het onderdeel heeft gemaakt van zijn familie van schone energiebedrijven.

Door zijn vermogen om 24/7 waterstof te leveren, is de Battolyser geschikt voor de productie van hernieuwbare ammoniak (NFuel), hernieuwbare methanol en andere processen zoals DRI, of directe reductie van ijzer, het proces waarbij zuurstof uit het ijzer wordt verwijderd.

Mogelijkheid wereldwijd op te schalen

De continue aanvoer van waterstof is nodig om shutdowns van fabrieken of procesfluctuaties te voorkomen. De huidige technologieën kunnen dit niet, waarmee de Battolyser een essentieel hulpmiddel wordt om de productie van dergelijke grondstoffen groen te maken. Daarbij levert het ook besparingen op door de vloeibare of gasvormige waterstofopslag-behoefte te reduceren.

Voor installaties op grotere schaal zou de Battolyser de voorkeur kunnen krijgen in de energietransitie, omdat wordt vertrouwd op elektroden gemaakt van nikkel en ijzer, materialen die in de mijnbouw onder eerlijke werkomstandigheden in ruime mate beschikbaar zijn. Daardoor wordt het mogelijk om Battolyser technologie wereldwijd op te schalen.

Marktintroductie in 2021

De eerste fase demonstratie Battolyser van 15kW/15kWh voor elektriciteitsopslag en waterstofproductie is bij de Magnumcentrale in de Eemshaven in begin 2021.