Belgen beproeven buurtbatterij

26.05.2020

Belgen beproeven buurtbatterij

Het Vlaamse Oud-Heverlee start een experiment met de eerste Belgische wijkbatterij. De bewoners kunnen hiermee hun overtollige zonnestroom opslaan om te vermijden dat het net overbelast raakt.

Bewoners van de Ophemstraat in Oud-Heverlee hebben de laatste jaren regelmatig te maken met koffiemachines die defect raken of printplaten van wasmachines die doorbranden. Dit komt doordat hun elektrische auto’s en zonnepanelen het elektriciteitsnet zodanig belasten dat er schade ontstaat. Als de spanning in het net te hoog wordt gaan elektrische apparaten stuk en worden zonnepanelen uitgeschakeld. Vooral op zondagnamiddag ontstaat het probleem. Iedereen is dan thuis, haalt de grasmaaier boven, gaat stofzuigen en zet de wasmachine aan.

Alternatief voor netverzwaring

De wijkbatterij is een alternatief voor het verzwaren van het elektriciteitsnet. De batterij staat langs de kant van de weg en lijkt op een middenspanningshuisje. De batterij kan 90 kilowattuur opslaan. Dat is net zoveel als een stevige batterij van een Tesla. Volgens initiatiefneemster Leen Peeters van het ingenieursbureau Th!nk E is de wijkbatterij een goedkope oplossing om congestie te voorkomen. Als er nu teveel aanbod van zonne-energie is kan het elektriciteitsnet dat niet aan en worden zonnepanelen automatisch uitgeschakeld.

Nog geen sluitende business case

Er is nog geen sluitende business case, geeft Peeters toe. “De bestaande tarieven zijn nog niet klaar voor de elektrificatie die eraan komt.” Toch denken de initiatiefnemers dat er straks iets te verdienen valt met wijkbetterijen. Dat beaamt Jo Pauwels, directeur van machinebedrijf ABB dat de batterij maakte in de fabriek in Jumet bij Charleroi. Volgens hem zijn grote batterijen voor fabrieken, boerderijen en ziekenhuizen economisch al interessant. Netbeheerder Fluvius zou op termijn een vergoeding kunnen geven voor de hulp bij de netbalancering.

Bron: DeTijd.be