Belinus ontwerpt en produceert binnen Europa

23.02.2022 Joyce Beuken

Belinus ontwerpt en produceert binnen Europa
©Belinus

Dat panelen voor de Westerse markt aan de andere kant van de wereld geproduceerd worden, vinden ze bij Belinus maar vreemd. Vandaar dat het bedrijf eigen accu’s en panelen ontwerpt en produceert binnen Europa.

Belinus werd vijf jaar geleden opgericht. Uniek aan het bedrijf is niet alleen dat de producten zowel ontworpen als geproduceerd worden binnen Europa. Zelfs de ruwe materialen worden onder meer uit Turkije, Duitsland, Oostenrijk en Rusland gehaald.

Dichter op markt
Ontwerpen gebeurt vanuit het hoofdkantoor in België. De productie vindt eveneens voor een deel in België plaats, maar ook in Istanbul in Turkije. Francis Rome, voorzitter van de Raad van Bestuur, stelt dat dit vooral de eindklant ten goede komt.

“We bevinden ons dichter op de markt, de uiteindelijke eindklant. Het productieproces is iets prijziger. Maar daar tegenover staat dat de processen milieuvriendelijker zijn. Producten en materialen leggen daarnaast een kortere afstand af”, stelt Rome.

Verder stelt productie in Europa Belinus in staat om toezicht te houden op hoe de mensen die bij de productie betrokken zijn worden behandeld. “Bij productie in China hebben we geen grip op de arbeidsomstandigheden in fabrieken. Wij weten in ieder geval zeker dat er geen mensenrechten geschonden worden voor de ontwikkeling van onze producten.”

Accu voor België
Belinus produceert twee producten: glas-glas panelen en lithion ion batterijopslag. De panelen worden in Istanbul geproduceerd. In België bevindt zich nog geen PV-fabrikant. Met hun producten bedienen ze voornamelijk de Belgische en Nederlandse markt. “99 procent van de batterijopslagsystemen gaat naar België. Maar, de Nederlandse panelenmarkt is dan weer veel groter dan de Belgische.”

Volgens Rome kan het bedrijf niet vergeleken worden met Chinese fabrikanten. “We zitten kwalitatief in een heel ander segment. Maar daardoor durven we ook dertig jaar garantie aan te bieden.”

Flagship
Het huidige paradepaardje volgens Rome? Dat is de Flagship M8 HJT Ultra-Black GlasGlas 390W. “De hoge efficiëntie van ultra-black panelen maakt ze zo populair. Deze zonnecellen absorberen tot maar liefst 99,7 procent van het zonlicht.” Doordat er minder licht wordt gereflecteerd, produceert het zonnepaneel met ultra-black siliciumcellen meer stroom dan een zonnepaneel met reguliere siliciumcellen.