Belofte groen herstel verloopt slecht

26.03.2021 Joyce Beuken

Belofte groen herstel verloopt slecht

Vooraanstaande partijen riepen aan het begin van de coronacrisis al dat dit een uitstekende kans was om de economie te vergroenen. Maar nu een jaar later lijkt dat ideaal nog verre toekomstmuziek blijkt uit een onderzoek van Oxford University.

Financiële steunmaatregelen worden nauwelijks gestoken in circulaire energie als de bouw van zonneparken en –daken. Met name Nederland lijkt kansen mis te lopen, stellen onderzoekers.

Vooruitstrevend

“We kunnen het herstel sturen naar een duurzamer en inclusiever pad”, meende António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) halverwege maart 2020. Volgens Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moesten we “alles doen wat in onze macht ligt om een ‘groen herstel’ te bevorderen”. Vooraanstaande partijen met vooruitstrevende ideeën. Maar tot nu toe wordt hier dus nog vrij weinig van waar gemaakt.

Hoe groen het herstel per land is, is te lezen in de database Economic Recovery Project. En wat blijkt? De wereld doet nog niet erg hard zijn best. Nederland scoort bovendien beroerd.

Polen verrast

Hoewel Polen voornamelijk het nieuws haalt doordat de regering een kolenbedrijf overeind houdt met financiële steunmiddelen, doet het land het op deze schaal goed. Er wordt geïnvesteerd in zonnepanelen en isolatie, maar ook in elektrische vervoersmiddelen. Denemarken investeert geld in duurzame renovatie van sociale woningbouw. Ook hier wordt geïnvesteerd in zonnecollectoren voor sociale huurwoningen.

Wetenschappers concluderen dat de herstelplannen in strijd zijn met de klimaatbeloftes die landen gedaan hebben. Veel landen hebben het klimaatbeleid onlangs aangescherpt, maar hier is nog weinig van terug te zien.

Geen KLM maar Tata Steel

Nederlandse investeringen zijn nauwelijks als groen te bestempelen. Marjolein Demmers, directeur van Natuur en Milieu, meent dat we een strategie missen. “Je kunt miljarden in KLM steken, maar je kunt er ook voor kiezen om Tata Steel te vergroenen, om maar een voorbeeld te noemen, en daar de banen te behouden. Dan heb je iets toekomstbestendigs en zet je grote stappen voor het klimaat. Andere landen maken die keuzes al wel en laten zien dat je nu al herstelgeld groen kunt inzetten. Duitsland bijvoorbeeld, gaat veel investeren in infrastructuur voor waterstof.”