Biden aangespoord tot herroeping zonnetarief Trump

23.02.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Biden aangespoord tot herroeping zonnetarief Trump

CEO's van verschillende grote duurzame energiebedrijven dringen er bij president Biden op aan om de zonne-energie proclamatie van oktober 2020 waarmee de regering Trump de importtarieven voor zonne-energie ophief en de uitsluiting van bifaciale panelen introk, te herroepen.

In een brief van 11 februari zeggen de Solar Energy Industries Association (SEIA), de American Clean Power Association (ACPA) en de CEO's van bedrijven als Lightsource BP, RWE Renewables Americas, NextEra Energy Resources, EDF Renewables, 8minute Solar en DE Shaw Renewable Investments dat het terugdraaien van de proclamatie de bedrijfszekerheid zou herstellen. Zij roepen op tot een verstandig handelsbeleid dat "zal helpen om beter terug te bouwen met een bloeiende energiewerkkracht".

Solar proclamation geen succes

In oktober vaardigde toenmalig president Donald Trump de solar proclamation uit, waarmee hij een vrijwaringstarief op zonne-importen van 18% vaststelde en ook de uitsluiting voor bifaciale fotovoltaïsche (PV) panelen van de maatregel terugdraaide.

"Deze maatregelen hebben de binnenlandse productie niet gestimuleerd en zullen dat ook niet doen. In plaats daarvan hebben zij geleid tot aanzienlijke onzekerheid voor het bedrijfsleven, nieuwe kosten voor reeds gecontracteerde zonneprojecten en vertraging van talrijke zonneprojecten", aldus de brief van de CEO's.

Dalende rechten

De vrijwaringstarieven op de invoer van zonne-energie, buiten een bepaald quotum, werden in januari 2018 door Trump aangekondigd. Het recht begon op 30% in het eerste jaar en het daalde met vijf procentpunten voor elk volgend jaar. In 2021 zou het recht dalen tot 15%, maar Trump hief het op om het effect te compenseren van de uitsluiting van bifaciale panelen die, zo zegt hij in de proclamatie, de doeltreffendheid van de rechten verminderde.

Volgens een analyse van de SEIA hebben de vier jaar durende tarieven geleid tot het verlies van 62.000 banen, 19 miljard dollar (15,7 miljard euro) aan verloren investeringen in de particuliere sector en een toename van de koolstofuitstoot met ongeveer 26 ton.

Naar uitstootvrij

De CEO's juichten de doelstelling van president Biden toe om tegen 2035 elektriciteit 100% koolstofvrij op te wekken en zeiden dat daarvoor 1,2 terawattuur aan wind- en zonne-energie en energieopslag moet worden geïnstalleerd. Om dat te bereiken moet het land bouwen in een jaarlijks tempo dat bijna acht keer hoger ligt dan in het afgelopen decennium.

Joe BidenimporttarievenheffingvrijwaringstarieftrumpSEIAherroepingsolarsectoramerikaVerenigde Statenkoolstofvrij

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge Praktijk training: problemen oplossen op locatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
5 maart 2021
8:30 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
8 maart 2021
16:00 - 17:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
9 maart 2021
15:00 - 16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Calculator

Logo Esdec
9 maart 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu