Bijna 80 procent bedrijven aan de slag met verduurzaming

13.10.2022 Max Muller

Bijna 80 procent bedrijven aan de slag met verduurzaming
CBS ©

Een ruime meerderheid (79 procent) van de Nederlandse firma’s heeft dit jaar maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Dit blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het onderzoek spitste zich toe op bedrijven in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening. Bijna 20 procent van de bedrijven heeft hoofdzakelijk verduurzaamd op het gebied van energie. Iets minder bedrijven hebben zich gericht op maatregelen omtrent de circulaire economie (14 procent) en hun uitstoot (slechts 6 procent). Bijna 39 procent van de bedrijven gaf aan een combinatie van voorgenoemde maatregelen te hebben genomen, terwijl ruim een vijfde van de firma’s hun bedrijfsvoering dit jaar niet verder heeft verduurzaamd.

Derden kunnen obstakel vormen voor verduurzamingsproces
De enquête richtte zich ook op de onderliggende redenen voor de belemmering van de verduurzaming van bedrijven. Bijna een kwart van de ondernemers gaf aan dat de afhankelijkheid van derden het vergroenen van het bedrijf kan vertragen. Een tekort aan financiële middelen (13 procent) en het niet inzien van de voordelen (12 procent) werden ook genoemd als obstakels. Aan de andere kant gaf ruim 30 procent van de bedrijven aan geen hinder te ondervinden bij het verduurzamen.

Deze redenen zijn vaak sectorspecifiek. Zo gaven bedrijven in de horeca en cultuur, sport en recreatie een gebrek aan financiële middelen het vaakst aan als oorzaak voor het ontbreken van verduurzamingsmaatregelen in de bedrijfsvoering. Firma’s in de sectoren vervoer & opslag en de verhuur & handel van onroerend goed noemden de afhankelijkheid van derden juist als belangrijkste hindernis.

Een derde bedrijven is reeds tevreden over duurzaamheidsgehalte
Hoewel Nederland in zijn geheel nog slechts 14 procent van haar energie uit hernieuwbare bronnen als zon en wind haalt, is een flink deel van de bedrijven opmerkelijk genoeg reeds tevreden over de eigen inspanningen op duurzaamheidsvlak. Zo gaf een derde van de ondernemers aan dat hun bedrijf grotendeels of zelfs al helemaal duurzaam is.

Daartegenover stelde de helft van de respondenten dat hun bedrijf deels duurzaam is, en een minderheid (15 procent) gaf aan dat hun firma in kleine mate duurzaamheidsmaatregelen heeft getroffen. Deze zelfevaluatie berust op normen of een vergelijking met andere bedrijven uit dezelfde sector, niet op een analyse waarbij alle bedrijven uit (eventueel duurzamere) andere sectoren worden meegenomen.