Bijna helft boeren wekt eigen energie op

10.12.2020 Simone Tresoor

Bijna helft boeren wekt eigen energie op

Steeds meer agrarisch ondernemers wekken hun eigen duurzame energie op. Ging het in 2012 om slechts 10% van de boeren, inmiddels is dit aandeel gestegen naar 45%. Vooral zonne-energie is populair blijkt uit onderzoek van CLM, een kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Ook het aantal agrarisch ondernemers dat energiebesparende maatregelen neemt, is in de afgelopen jaren toegenomen. Het aandeel groeide tussen 2012 en 2020 van 80% naar 95%. Waarschijnlijk heeft de verplichting tot registreren van energiebesparingsmaatregelen sinds 2017 hieraan bijgedragen.

Zonnepanelen zijn populair

Een belangrijke voorwaarde voor boeren om energiebesparende maatregelen te nemen is dat het financieel uit moet kunnen en er voldoende geld moet zijn om te kunnen investeren. Investeren in zonnepanelen lijkt voor veel ondernemers aan deze voorwaarden te voldoen. Het aantal ondernemers dat in zonne-energie heeft geïnvesteerd steeg van 4% in 2012 naar 42% 2020.

Energiebesparing is belangrijk

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers uit alle agrarische sectoren zich meer bewust zijn van emissies van broeikasgassen uit de landbouw dan 8 jaar geleden. Vooral de uitstoot van CO2, door energiegebruik en brandstof, krijgt aandacht. Energiebesparing wordt door 96% van de ondernemers belangrijk gevonden. Uitstoot van overige broeikasgassen, zoals methaan, staat minder in de belangstelling. Waarschijnlijk omdat reducerende maatregelen op dit vlak niet direct impact op het bedrijfsrendement hebben.