BIPV met de i van samenwerken

21.04.2022 Jan Jaap van Os

BIPV met de i van samenwerken

De bouw in Nederland staat voor een aantal grote uitdagingen. Naast vergaande duurzaamheidsambities heeft de sector te maken met een groeiend tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dat vraagt om een zo efficiënt mogelijke installatie van zonne-energiesystemen en daken, dat vraagt om samenwerking.

Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een zogenaamd Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV) dak. Oftewel: gebouw-geïntegreerde zonnepanelen. Hierbij vervangen de zonnepanelen de traditionele dakbedekking en moeten naast zonne-stroom opwekken ook het dak wind- en waterdicht maken. Dakdekkers en installateurs zullen meer dan ooit samen moeten optrekken en gebruikmaken van elkaars expertise om een efficiënte installatie te garanderen en van een BIPV-dak een succes te maken.

Fietswiel onder Ferrari
Indak-zonnesystemen zijn mooier dan losse zonnepalen op het dak en zijn vergelijkbaar in kosten voor een nieuw dak. Dit verklaart het groeiende succes van BIPV. Feit is echter dat het installeren van een indak-zonnesystemen (BIPV) niet zo simpel is als een waterdichte folie plaatsen en een zonnepaneel tussen de pannen leggen. Hier komt veel meer bij kijken. Toch gebeurt de installatie nog te vaak door installateurs zonder voldoende kennis van zaken.

Het ondeskundig installeren en het gebruik van niet of deels gecertificeerde systemen maken de kans op brand echter groter. Zoals ik al in een eerdere column aangaf, leidt het gebruiken van gecertificeerde onderdelen niet automatisch tot een gecertificeerd systeem; zo gaat bijvoorbeeld een gecertificeerd fietswiel onder een gecertificeerde Ferrari echt niet goed.

Moeilijk te inspecteren
Zowel voor installateurs als voor dakdekkers is het even wennen om met een BIPV-systeem aan de slag te gaan. Werken met elektrotechnische producten is voor dakdekkers (nog) geen dagelijkse routine. Installateurs zijn op hun beurt niet gewend om een dak wind- en waterdicht te maken. Wanneer producten/functies geïntegreerd worden (BIPV) zullen ook de werkzaamheden geïntegreerd gaan worden. Zo wordt tijd en vooral toch al schaarse mankracht bespaard.

Ook vraagt een Scope 12-inspectie voor BIPV-projecten om een goede afstemming vooraf. Zo zijn installatieonderdelen als bekabeling of connectoren na installatie niet meer zichtbaar en dus moeilijk te inspecteren.

Bij de voorbereiding van projecten zullen afdelingen of disciplines, zoals de bouwkundige en de installatieadviseur, moeten samenwerken, oftewel integreren. De kosten voor BIPV vallen vaak onder veel verschillende deelposten. De traditionele manier van begroten maakt een kostenvergelijk van BIPV daardoor lastiger, waardoor soms onterecht BIPV als duurder wordt beschouwd.

Disciplines
BIPV is een nieuwe manier van bouwen die blijvend is. Hier zullen we ons in de voorbereiding en realisatie van projecten op moeten aanpassen. Sinds 2015 produceren en leveren we met Exasun BIPV-systemen en hebben mogen ervaren hoe veel dakdekkers of installateurs die vooraf twijfels hadden achteraf over hun angsten voor het onbekende heen waren en enthousiast het volgende project omarmden.

Ook met Exasun hebben we geleerd dat BIPV over disciplines heen gaat en zijn daarom een strategische samenwerking aangegaan met de grootste dakpanproducent van Europa. De verkoop van onze in-dak systemen hebben we sinds dit jaar in de goede handen gelegd van Wienerberger. Zo komen kennis van daken en zonnetechnologie samen bij een voor de bouw zeer bekende en betrouwbare partner.

In de PV markt is prijs al jaren de dominante factor, dat staat in veel gevallen samenwerking in de weg. BIPV is een teamsport waarin enkel successen behaald worden wanneer op alle niveau’s en in alle stadia samengewerkt wordt. Na jaren zie ik de BIPV markt eindelijk sterk groeien door mooie producten maar vooral door een betere samenwerking. Dat stemt deze daken-veteraan gelukkig.