Blijft Duitsland PV-koploper?

10.12.2020 Simone Tresoor

Blijft Duitsland PV-koploper?

Duitsland loopt al jaren op kop in de PV-markt en staat met een totaal geïnstalleerd zonnestroomvermogen van 50 GW op nummer één in Europa. Van dit geïnstalleerd vermogen is iets meer dan 10% geïnstalleerd op de residentiele markt. Dutch New Energy Research (DNE Research) deed onderzoek naar de toekomstontwikkelingen van solar bij onze oosterburen. Behouden zij deze nummer één positie nu de Duitse regelgeving behoorlijk gaat veranderen?

Cijfers van DNE Research laten zien dat het totaal geïnstalleerd vermogen in 2030 gegroeid zal zijn naar 98 GW, waarmee Duitsland waarschijnlijk verzekerd blijft van haar eerste plaats. Zonnestroom zal dan naar verwachting een aandeel van 11% in de elektriciteitsmix hebben.

Donkere wolken

Toch zijn er donkere wolken aan de heldere Duitse hemel omdat er een belangrijke wet gaat veranderen. De wet hernieuwbare energiebronnen (das Erneuerbare-Energien-Gesetz: EEG), al meer dan 20 jaar de basis voor het Duitse succes, gaat op grondig op de schop. Er ligt momenteel een nieuwe concept-wet die in januari 2021 in werking moet treden bij de Bundesrat. Deze wet doet veel stof opwaaien omdat hij de weg vrijmaakt voor het ‘post-subsidietijdperk’ waardoor veel oude regelingen die hebben bijgedragen aan de nummer één-positie van Duitsland komen te vervallen of sterk worden afgezwakt. In het wetsvoorstel staat onder andere dat de salderingsmogelijkheid zal worden gehalveerd en er geen subsidie meer zal zijn voor het leggen van zonnepanelen op bedrijfs- en industriedaken.

Carsten Körnig, directeur van de Duitse solarbranche-vereniging BSW (Bundesverbant Solarwirtschaft) doet een dringend beroep op de leden van de Bundestag nog eens zeer goed naar het wetsontwerp te kijken. “Bij aanname van de wet zal de uitrol van PV komend jaar al drastisch verminderen en zullen duizenden al aangelegde zonne-energiesystemen wellicht in 2021 worden stilgelegd. We hebben geen wet nodig die de uitbreiding van zonnedaken tegengaat, maar juist een die het stimuleert”, aldus Körnig.

Derde plek PV-dichtheid

Toch zal het land, na Nederland en Denemarken, de hoogste PV-dichtheid van Europa hebben, namelijk 1,18 kW per inwoner. Duitsland houdt technologieneutrale tenders voor verschillende technieken waaronder zonne-energie en bij de meeste van deze rondes gaan alle projecten naar zonne-energie. Dit alles zal bijdragen aan de voorziene groei. Tevens is het zo dat de eerste generatie zonnepanelen op de Duitse markt tegen het einde van hun levensduur aanlopen en vervangen moeten worden, wat de PV-markt positief zal beïnvloeden.

DNE Research & Dutch Solar Quarterly

Dutch New Energy Research is het snelst groeiende onderzoeksbureau voor de groene sector. Zij leveren accurate cijfers en inzicht over de Nederlandse energietransitie en zeer betrouwbare harde data en onderbouwde opinies over verduurzaming. DNE Research publiceert jaarlijkse sectorrapporten over zonne-energie, warmtepompen, warmtenetten en slimme (led)verlichting, die worden gebruikt als ijkpunt door marktpartijen, politiek, beleidmakers en pers. Binnenkort zullen zij, speciaal voor licentiehouders van de Dutch Solar Quarterly, een white paper publiceren over de Europese markt.

Voor gedetailleerdere informatie over het geïnstalleerd vermogen kan men terecht bij de Dutch Solar Quarterly. Een Dutch Solar Quarterly licentie biedt een diepgravende analyse van de Nederlandse zonne-energiemarkt en geeft een compleet inzicht in de economische, financiële, beleidsmatige en technologische ontwikkelingen.