Bosbranden aanleiding voor subsidie duurzame zink-batterij

22.09.2020 Joyce

Bosbranden aanleiding voor subsidie duurzame zink-batterij
e-Zinc

Een Canadese startup werkt aan een oplossing voor de grote hoeveelheid huishoudens die zonder stroom zijn komen te zitten door de bosbranden in de Amerikaanse staat Californië. Zink-batterijen met een lange batterijduur zouden huishoudens meerdere dagen kunnen voorzien van stroom.

De hevige bosbranden in de staat zorgen voor stroomuitval. Niet alleen door de brand zelf, ook omdat energieleveranciers de stroom preventief uitschakelen om te voorkomen dat elektriciteitskabels en andere apparatuur meer brand veroorzaakt. Greentech Media schrijft dat Canadese startup e-Zinc afgelopen zomer een subsidie van 1,3 miljoen dollar werd toegekend door de California Energy Commission om een langdurige zinkbatterij voor de commerciële en industriële markt te ontwikkelen. Nu het bosbrandseizoen van de staat zich op recordhoogte bevindt, is de urgentie om nieuwe hulpmiddelen te vinden voor schone reserve-energie alleen maar groter geworden.

De technologie van e-Zinc biedt innovatie op het gebied van energieopslag. Door energie op te slaan in zinkmetaal kan het systeem honderden uren energiecapaciteit bewaren, en is het tegelijkertijd aanzienlijk goedkoper dan andere batterijtechnologieën. De batterijen gaan lang mee, kunnen gerecycled worden, en zijn relatief goedkoop, terwijl er veel energie in kan worden opgeslagen. Het initiële doel is om bedrijven draaiende te houden in geval van preventieve stroomafschakelingen, maar ook andere commerciële toepassingen zijn denkbaar

De eerste zink-batterij zal worden geïnstalleerd bij een commerciële broeikas in Los Angeles. Deze wordt verwacht in 2022 en zal waarschijnlijk 24 tot 48 uur lang 40 kilowatt kunnen leveren.

Greentechmedia.com