Boven de Haarlemmer KweekTuin wordt volop zonnestroom gekweekt

20.09.2022 | 't Hoekje Jan de Wit

Boven de Haarlemmer KweekTuin wordt volop zonnestroom gekweekt

Afgelopen zaterdag was het Open Energiedag in Nederland. Op tientallen locaties konden Nederlanders een kijkje nemen bij duurzame energieprojecten. Zo ook bij KweekZon, een postcoderoosproject in Haarlem. Op het terrein van de Haarlemmer KweekTuin heeft KweekZon een zonnestroominstallatie met 662 panelen aangelegd. Ruim op tijd om alle zonuren dit jaar te vangen.

Bijzonder aan het project is dat de 662 zonnepanelen op de kassen van de Haarlemmer KweekTuin zijn aangebracht. Daarbij is rekening gehouden met het gebruik van de kassen. Een groot deel van de panelen is daarom geïntegreerd in de kas en vormen het dak, hierdoor was versteviging van de kasconstructie niet nodig. Het andere deel van de zonnepanelen ligt boven de hoge kas waar het KweekCafé zich bevindt.

“De schaduw die dat oplevert zorgt ervoor dat de temperatuur in het café aangenaam blijft”, vertelt Harry Habets, bestuurslid van Kweekzon. In een gedeelte van de kassen worden ook de spullen en apparaten bewaard die worden gebruikt voor het onderhoud van de planten in de kweektuin.

“Voor de levensduur hiervan is een lagere en stabiele kastemperatuur ook van belang. Het is echt ene mooie win-winsituatie zo.” In het ontwerp is namelijk al rekening gehouden met het gebruik, er is schaduwvorming waar dat wenselijk is en het is open waar nodig.

Een goed jaar
Sinds de installatie is gaan produceren in mei 2021 heeft die al zo’n 285.000 kilowattuur opgeleverd. Doordat het hele project hiervoor al geregeld is, valt het nog onder de inmiddels vervangen Regeling Verlaagd Tarief, oftewel de Postcoderoosregeling. Habets is 1 van de 121 profiterende participanten

“De inleg was toen 300 euro per paneel, ik zit zelf met tien panelen in het project. De terugverdientijd is met tien jaar iets langer, maar je hebt er nul gedoe aan.”

KweekZon heeft een overeenkomst gesloten met energieleverancier GreenChoice, hieraan wordt de zonnestroom feitelijk geleverd. Hiervoor krijgt KweekZon een vergoeding die het, na aftrek van de kosten voor onderhoud, één keer per jaar verdeeld over de leden. Die zal dit jaar hoger liggen door de hoge stroomprijzen en de lage energiebelasting, waardoor de terugverdientijd ook afneemt.

“Voor de deelnemers is het heel opportunistisch, we gaan voor de maximale opbrengst. We leveren alle stroom rechtstreeks en om de hoek aan het wijkstation van Liander.”

KweekZon biedt daarbij een app die alle data bijhoudt en inzichtelijk maakt. Zo voelen de deelnemers zich ook gedurende het hele project betrokken. “Dat is echt leuk om te zien”, vertelt Habets enthousiast. “Het zijn echt top maanden met heel veel zonuren, daardoor hebben we al ruim 180.000 kilowattuur opgewekt, dat is nu al meer dan heel vorig jaar.”

De Open Energiedag wordt ieder jaar georganiseerd door Daar Krijg Je Energie Van, een initiatief van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, NWEA, Holland Solar, Energie Samen, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Open EnergiedagOpen Energiedag 2022KweekZonhaarlempostcoderoosprojectpostcoderoosregelingHaarlemmer KweekTuinzonnestroominstallatiezonnepanelenHarry HabetsGreenchoiceLianderRegeling Verlaagd TariefDaar Krijg Je Energie VanNederlandse Vereniging Duurzame EnergieNWEABranchevereniging Bodemenergieenergietransitieenergie samen

Bedrijvenregister

Agenda

Training: De Sunny Tripower Smart Energy Hybride omvormer

Logo SMA
27 september 2022
09:30
Mechelen, België

SMA

Lees verder

Webinar: Sunny Design Expert

Logo SMA
27 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Easee Laadpalen

Logo Solarclarity
27 september 2022
16:00-17.00
Online

Solarclarity

Lees verder

Training: SolarToday & SolarEdge training

Logo SolarToday
27 september 2022
15.00
SolarToday Dokkum

SolarToday

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu