Brandwerende coating vereist voor panelen Thialf

13.01.2021 | Nieuws

Brandwerende coating vereist voor panelen Thialf

De toch al verlieslijdende schaatstempel Thialf dreigt de 5000 zonnepanelen op het dak kwijt te raken als er geen brandwerende coating wordt aangebracht. Volgens de Leeuwarder Courant is de kans dat die brandwerende coating er daadwerkelijk komt slechts 50%.

Vorig jaar werd Thialf geconfronteerd met opzegging van de verzekering voor het stadion, omdat de verzekeraar de combinatie van zonnepanelen en het door Thialf gebruikte isolatiemateriaal te brandgevaarlijk vond. Daarop volgde een race tegen de klok om Thialf verzekerd te houden. Hoewel Thialf eigenlijk voor 1 februari met een oplossing moest komen, is de deadline nu uitgesteld naar 1 juni. Tot die tijd blijft Thialf gewoon verzekerd -- zolang de zonnepanelen ten minste maar uit blijven.

Keramische coating
Thialf heeft zijn hoop nu gevestigd op het aanbrengen van een speciale keramische coating. Deze coating wordt gewoonlijk gebruikt in tunnels en zou nu voor het eerst op een dak gebruikt worden. De coating is al getest door een van de zonnepanelen van Thialf in een testcentrum in brand te steken. De coating hield het vuur gewoon tegen.

Ondanks deze geslaagde test moet het stadion nu verzekeraars overtuigen dat de coating echt brandveilig was. Mocht dit zo zijn, dan zullen alle panelen rij voor rij verwijderd moeten worden om de coating aan te brengen, een operatie die een miljoen euro gaat kosten. Mocht dit succesvol zijn, dan zou de oplossing ook breder ingezet kunnen worden. Er zijn namelijk nog veel meer gebouwen die in dezelfde situatie verkeren.

250.000 euro schade
Omdat de zonnepanelen in ieder geval tot 1 juni uit staan, moet Thialf nu stroom elders inkopen. De kosten van het inkopen, misgelopen SDE-subsidie en de hogere verzekeringspremie liggen inmiddels al op zo’n 250.000 euro.

brandgevaarverzekeringThialfcoating

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Advanced installatietraining

Logo Esdec
19 januari 2021
14:00-15:00
online

Esdec

Lees verder

Webinar: Surge protection for maximized safety

Logo Fronius International GmbH
19 januari 2021
04:00 - 05:00 pm CET
online

Fronius International GmbH

Lees verder

Webinar: SMA | Basis PV – alle technische aspecten van een zonnestroominstallatie

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
20 januari 2021
9:00 - 10:30
online

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Webinar: SMA | Installatie A-Z: Aansluiten en instellen van SMA-omvormers

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
20 januari 2021
11:00 - 11:30
online

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu