Britse universiteit ontwikkelt materiaal dat zonne-energie maanden bewaart

12.01.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Britse universiteit ontwikkelt materiaal dat zonne-energie maanden bewaart

Onderzoekers van de Universiteit van Lancaster hebben een materiaal ontwikkeld dat zonne-energie meerdere maanden kan bewaren. Het kristallijn materiaal doet dit door de energie om te zetten in warmte, schrijft Maak Indrustrie.

Het materiaal kan een uitkomst bieden bij het overschot in de zomer en tekort in de winter. Het ontwikkelde materiaal maakt het in theorie mogelijk om overtollige energie op te slaan in de zonovergoten zomer en tijdens de donkere winter te gebruiken.

Energie in ramen

Daarnaast kan het materiaal andere toepassingen krijgen. Een dunne coating ervan zou bijvoorbeeld aan de buitenkant van gebouwen kunnen worden aangebracht om energie op te slaan. De onderzoekers benoemen ook een mogelijke toepassing op auto’s. Door de coating toe te passen op autoruiten kan de energie die nodig is om ruiten te ontdooien in de winter in de ramen worden opgeslagen.

Vier maanden

De uitvinding is gebaseerd op een ‘metaal organisch raamwerk’, een netwerk van metaal-ionen die verbonden zijn via koolstof-gebaseerde moleculen. Opgeslagen energie komt vrij wanneer hier externe warmte bij komt. De energie kan zeer snel worden afgegeven en zou maar liefst vier maanden kunnen worden opgeslagen.

energie opslagseizoensopslagenergieopslagzonne-energiewarmteopslagontdooieninnovatieuitvinding lancesteruniversiteit metaal organisch raamwerk

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu