Cable pooling is het nieuwe tractor pulling

06.05.2021 Odile Rasch

Cable pooling is het nieuwe tractor pulling

Wie heeft het sterkste paard? Zo is het ooit begonnen. Rond 1900 waren er serieuze wedstrijden waarin boeren lieten zien wat hun paard kon trekken. Toen de paarden werden ingewisseld voor tractoren werd het spektakel met het jaar groter. Knetterende mega motoren met ongelimiteerde paardenkrachten zorgen voor een massale toestroom van publiek. Heerlijk, meer macho kan het niet worden. Daar moet je vanaf blijven en niet aankomen met praatjes over zinloze uitstoot van CO2. Het is cultuurgoed en daarmee beschermd.

Maar toch, ik heb stiekem thuis achter de computer eens gezocht op ‘tractor pulling’ en ‘duurzaamheid’. En ziedaar, 4,6 miljoen resultaten: methaantrekker, hybride waterstoftractor, elektrische trekker en zelfs een pleidooi voor de terugkeer van het ouderwetse trekpaard. Met zoveel nieuwe initiatieven over zo’n dierbaar onderwerp, durf ik het aan om te zeggen dat agrariërs met een open blik de uitdagingen aangaan op het gebied van CO2-reductie en biodiversiteit.

Die open blik en ondernemersgeest lieten de boeren ook zien tijdens onze bijeenkomsten voor de Regionale Energiestrategie (RES). Waar ik in het begin nog de ongefundeerde aanname had dat onze boeren niets zouden willen en stug zouden zijn in de omgang, ben ik erachter gekomen dat we goed samen kunnen werken. Zij denken mee in onze opgave voor de opwek van zon en wind in de regio en wij hebben hen kunnen helpen met een schets van het ‘Erf van de Toekomst’. Die schets is nog niet voor alle partijen van ons RES proces een gedeeld droombeeld. Maar het is wel een beeld dat inspireert en waarmee we aan de slag kunnen om stap voor stap drempels weg te nemen en kansen te benutten.

Een hele concrete vraag die voortkomt uit de schets van het ‘Erf van de Toekomst’ is het idee om meerdere grote boerendaken in een gebied aan te sluiten op de netaansluiting van een windmolen die op het erf staat van een boer. Dat klinkt logisch en best simpel. Je voelt ‘m al: er kleven juridische bezwaren en ook financiële vraagstukken aan. Maar het bespaart dure aansluitingen op het net en de aanleg van veel nieuwe kabels. Dat is het onderzoeken waard.

Samen met de boeren, de provincie Noord-Holland, het Ontwikkelingsbedrijf NHN en Aliander bekijken we hoe we dit kunnen realiseren. Vergeleken met het vraagstuk ‘Hoe verduurzamen we tractor pulling?’ moet dit stukje cable pooling toch een eitje zijn!

Heb je hier wellicht ervaring hiermee? Laat het ons weten, want ik kan me toch voorstellen dat dit een oplossing is in veel agrarische gebieden met dunne kabels.