Capaciteit zonnestroom zorgt opnieuw voor record

01.06.2021 Jan de Wit

Capaciteit zonnestroom zorgt opnieuw voor record

De opgestelde capaciteit van zonnepanelen is opnieuw met een recordhoeveelheid gegroeid naar iets meer dan 10.000 MW in 2020, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aandeel van alle vormen van hernieuwbare energie in Nederland steeg in 2020 ook tot een nieuwe recordhoogte van 11,1 procent, toch is dit niet genoeg.

De toename kwam voor een groot deel door een grotere capaciteit voor zonnestroom en windenergie. Het verbruik van zonne-energie groeide in 2020 met 47 procent naar 30 PJ. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom steeg met een recordhoeveelheid van 7.200 MW in 2019 naar iets meer dan 10.000 MW in 2020.

Volgens Steven Heshusius van Dutch New Energy Research is dit voor een groot deel te danken aan de stijgende populariteit van zonnepanelen op daken. “De toegenomen capaciteit werd gedreven door een sterke groei bij zowel hernieuwbare opwekcapaciteit bij de huishoudens als bij de commerciële projecten. Bij elkaar kwam bijna driekwart van de nieuwe capaciteit voor de rekening van opwek op daken.”

Totaal hernieuwbare energie
Volgens Heshusius zal de stijging van de hoeveelheid hernieuwbare energie zich nog wel even doorzetten. “De hoeveelheid hernieuwbare energie nam net als vorig jaar flink toe en zal afgaand op toegekende SDE-subsidie ook volgend jaar nog toenemen. Hoewel nieuwe projecten deze subsidie niet meer ontvangen.”

Door de impact van de coronamaatregelen daalde het totale energieverbruik in 2020 met ongeveer 100 PJ, volgens het CBS droeg dit ook bij aan relatieve stijging van het aandeel van hernieuwbare energie in het verbruik.

In EU-verband is afgesproken dat het aandeel van hernieuwbare energie in het Nederlands energieverbruik minimaal 14 procent moest zijn in 2020. De stijging van 8,8 procent in 2019 naar 11,1 procent vorig jaar is daarom redelijk, maar niet voldoende.

Er kan daarom nog worden gekozen voor een statistische overdracht – het inkopen van hernieuwbare energie bij andere landen. Om het EU-doel te halen berekent het CBS dat Nederland een overdracht van ongeveer 16 TWh nodig heeft. In juni 2020 is er al een overeenkomst gesloten met Denemarken om 8 tot 16 TWh hernieuwbare energie over te dragen.