Chileense startup gebruikt PV om drinkbaar water te produceren uit luchtvochtigheid

12.04.2021 Joyce Beuken

Chileense startup gebruikt PV om drinkbaar water te produceren uit luchtvochtigheid

Een Chileense startup maakt gebruik van zonne-energie om hoge kwaliteit drinkwater water te produceren uit de vochtigheid in de lucht. De eerste fabriek staat in Chili, maar er zijn al plannen om uit te breiden naar Colombia en Peru.

De Chileense startup Lader Energy heeft het eerste zonneproject in gebruik genomen. Hiermee kan  10 duizend liter water per maand geproduceerd worden door water te onttrekken uit vochtige lucht.

Het systeem in San Fernando, Chili, is gebaseerd op hydropanels, die zon-PV-energie combineren met thermische zonne-energie. De hydropanelen kunnen het vocht uit de lucht opvangen en na een condensatieproces water produceren.

Verbluffende resultaten

"In 2019 namen we de eerste drie hydropanels mee naar Chili om de technologie te testen en te valideren," vertelt Andres Vasquez, de directeur bedrijfsontwikkeling bij Lader Energy, aan pv magazine. "Na een jaar gaf het ons ongelooflijke resultaten en zo is het idee ontstaan om dit naar een bedrijfsmodel te brengen dat schaalbaar is."

Recirculatie

In de bouw van de eerste installatie werd 250.000 dollar geïnvesteerd. Volgens het bedrijf kan er ongeveer 10.000 liter 100% hernieuwbaar water per maand worden geproduceerd. "Binnen hetzelfde paneel wordt het gemineraliseerd met calcium en magnesium", aldus Vásquez. "Aan deze technologie voegen we een systeem toe van verschillende waterfiltratie- en recirculatieprocessen die worden gevoed door een zonne-installatie."

10.000 liter

De hoge kwaliteit van hert water is te danken aan het desinfectiesysteem met ultraviolet licht en een actief koolfilter met kokosvezels. De eerste installatie van Lader Energy telt 62 hydropanelen, met een productiecapaciteit van 10.000 liter per maand. Dat komt neer op een productie van 33.000 containers per maand in deze eerste fase.

Uitbreiding

"Het water zal worden verkocht in de detailhandel, boetiekjes, minimarkten, restaurants, verschillende marktplaatsen en natuurlijk op onze eigen website", zegt Vazquez. Het bedrijf is nu van plan de eerste fabriek uit te breiden en streeft ernaar de productie dit jaar te verdrievoudigen. "Tegen 2022 is het de bedoeling om nog twee fabrieken te bouwen in Chili, een tweede in Colombia en te openen in Peru", meent Vázquez.