Column: Omslagpunt

30.03.2020 Noud Heijna

Column: Omslagpunt

Het coronavirus lijkt de energietransitie aardig te dwarsbomen, omdat het de economie flink dreigt te raken. Toch zal de economie weer aantrekken en zal de verduurzaming onherroepelijk verder gaan. Iets waar we ons op kunnen voorbereiden. Dat is beter dan lijdzaam toezien.

Het jaar begon zo goed. De energietransitie begon op stoom te komen, Het Nationaal Solar Trendrapport toonde prachtige groeicurves en de orderboeken bij leveranciers en installateurs liepen vol. Soms zelfs óvervol. Menigeen dacht hoopvol dat 2020 weleens het jaar zou kunnen worden waarin de zon echt een belangrijke, grote rol zou gaan spelen in onze nationale energieopwekking. Een omslagpunt.

Nou, dat omslagpunt is wel gekomen, maar niet zoals gedacht. Want toen kwam het virus. En ineens was alles anders. De beurs Solar Solutions werd - net als tal van andere grote evenementen - uitgesteld naar het najaar. De scholen werden gesloten, net als de kinderopvang, de horeca en de sportscholen. Thuiswerken werd de norm, evenals 'social distancing'. En dat alles te midden van steeds verontrustendere berichtgeving over de aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en overleden patiënten.

Maar ook al lijkt het alsof de wereld even tot stilstand is gekomen, niets is minder waar. Op alle niveaus wordt er met vallen en opstaan hard gewerkt aan oplossingen. In de eerste plaats om de medische zorg op peil te houden en kwetsbare groepen te beschermen, maar ook om het leed en de schade voor ondernemers, werknemers en zzp'ers zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast werkt Techniek Nederland samen met haar leden er hard aan om zoveel mogelijk werkzaamheden - daar waar dit veilig voor alle betrokkenen kan - door te laten gaan. Om zo, gezamenlijk, een nieuwe balans te vinden waarmee we deze crisis te lijf kunnen gaan, de baas te worden en weer kunnen gaan opbouwen.

Wat zal de komende maanden nog op ons afkomen? Persoonlijke leed en/of economische schade? Het verandert niets aan de noodzaak van de energietransitie. Ook al hebben we nu alle tijd, aandacht en inspanning nodig voor het bestrijden van déze crisis, we kunnen het ons niet veroorloven de verduurzaming in de ijskast te zetten. Sterker nog, juist de energietransitie kan wel eens een doorslaggevende rol spelen in het opvangen van de enorme economische schade die we nu oplopen. Met onze sector als motor qua werkgelegenheid en winstgevendheid, maar vooral ook qua duurzame oplossingen.

Dat betekent wel dat we nu niet in lijdzaamheid moeten gaan zitten wachten op betere tijden. Dat vraagt juist nu om inzet, initiatief, deskundigheid en verantwoordelijkheid. Aan de slag blijven daar waar het veilig kan en de gaten - die er zeker ook zullen zijn - benutten om kennis op te bouwen en vaardigheden te trainen.

Als straks de ergste storm is geluwd hebben we technici nodig die van de hoed en de rand weten en die overheden, bedrijven en particulieren met deskundig advies en slimme, duurzame oplossingen weer snel 'up and running' maken. Dat is waar Techniek Nederland samen met haar leden in elk geval ook voor staat. Met opleidingen, technische artikelen en - voor wie het aandurft - een solar kennistest.

Pas goed op uzelf en de uwen!

Noud Heijna

Hoofdredacteur E&W Installatietechniek

Foto: Techniek Nederland