Computer voorspelt nieuwe materialen voor efficiënt paneel

13.11.2020 Joyce Beuken

Computer voorspelt nieuwe materialen voor efficiënt paneel

Australische onderzoekers hebben een manier ontdekt waarop kunstmatige intelligentie (AI) een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het vermijden van de klimaatcrisis. Een nieuw AI-platform is in staat de ontwikkeling van goedkopere en efficiëntere zonnepanelen te versnellen door materialen te bedenken, schrijft Reneweconomy.

Het platform, ontwikkeld door onderzoekers van de RMIT Universiteit en de Monash Universiteit, stelt wetenschappers in staat om 'virtuele materialen' te modelleren die nog niet bestaan, waardoor de ontwikkeling van goedkopere en beter presterende zonnecellen uiteindelijk kan worden versneld. Het machine-leermodel kan daarnaast de energieconversie-efficiëntie van deze nieuwe materialen voorspellen. Zo kan bepaald worden welke materialen potentie hebben voor een volgende generatie zonnecellen.

Accurate vergelijking

Volgens het rapport is er een breed scala aan materialen die mogelijk geschikt zouden kunnen zijn voor gebruik in zonnecellen. Deze materialen worden gezien als een potentieel goedkoper alternatief voor silicium, de basis van veel traditionele zonnepanelen. Het identificeren van de optimale materialen is dan ook vaker de focus geweest van onderzoeken naar zonne-energie.

De onderzoekers stellen dat het gebruik van kunstmatige intelligentie mogelijk consistentere resultaten zou opleveren dan experimenten op basis van laboratoriumonderzoek op toekomstige materialen. Hierdoor zouden de materialen beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Het team is zeker nog niet uitgewerkt. Hun plan is om de omvang van hun werk uit te breiden met grotere en nauwkeuriger berekende en experimentele datasets.