Conservatieven geven hernieuwbare bronnen schuld stroomuitval Texas

17.02.2021 | Nieuws

Conservatieven geven hernieuwbare bronnen schuld stroomuitval Texas

Volgens verschillende conservatieve commentatoren is de stroomuitval die miljoenen Texanen in ijskoude temperaturen liet zitten de schuld van hernieuwbare energie, zo staat te lezen in The Guardian. "We mogen nooit nog een windturbine bouwen in Texas. Het experiment is enorm mislukt", liet de landbouwcommissaris Sid Miller van Texas bijvoorbeeld weten op Facebook.

Tucker Carlson van Fox News was het daar roerend mee eens. Ook hij beweerde dat het de schuld was van hernieuwbare energiebronnen. Het redactioneel commentaar van The Wall Street Journal? Zelfde verhaal. Ook daar werd geschreven dat het elektriciteitsnet minder betrouwbaar is door afhankelijkheid van wind en zon.

Hoewel sommige windturbines inderdaad vastliepen, waren storingen in aardgas-, steenkool- en kernenergiesystemen verantwoordelijk voor bijna twee keer zoveel uitval als hernieuwbare energiebronnen. Zo vertelde de Electric Reliability Council of Texas (die het elektriciteitsnet van de staat beheert) dinsdag in een persconferentie.

Desondanks verspreidden zich op sociale media een verscheidenheid aan misleidende beweringen over hernieuwbare energie, waarbij windturbines en de Green New Deal veel aandacht kregen. Zo ging een foto van een helikopter die een windturbine ontdooit viraal waarbij werd beweerd dat er een 'chemische' oplossing werd toegepast op een van de enorme windgeneratoren in Texas. Maar de foto is jaren geleden in Zweden gemaakt, niet in de VS.

Volgens Emily Grubert, assistent-professor Civiele Techniek en Milieutechniek aan het Georgia Institute of Technology, is hernieuwbare energie een populaire zondebok voor nieuwe problemen, omdat extreme weersomstandigheden de infrastructuur vaker onder druk zetten. Ze legt uit: "Het is gemakkelijk de oorzaak te zoeken bij datgene dat je kunt zien veranderen.”

stroomuitvalTexasamerika

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge Praktijk training: problemen oplossen op locatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
5 maart 2021
8:30 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
8 maart 2021
16:00 - 17:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
9 maart 2021
15:00 - 16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Calculator

Logo Esdec
9 maart 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu