Coolback Company brengt koelende achterwand voor zonnepanelen op de markt

14.10.2020 Norbert Cuiper

Coolback Company brengt koelende achterwand voor zonnepanelen op de markt

Het Nederlandse Coolback Company heeft een achterwand met koelvinnen voor zonnepanelen ontwikkeld. De onderneming wil het product vermarkten via grote Chinese PV-fabrikanten. Een drijvend zonnepark in de Middellandse Zee krijgt de primeur.

Zonnepanelen presteren minder bij een hogere temperatuur. Als de panelen worden gekoeld kan het rendementsverlies met een tiental procenten worden beperkt. Dat is het idee achter de koelvinnen van Coolback Company, een Nederlands bedrijf dat ondernemer Simon Meijer heeft opgericht. Meijer: “Zonnepanelen met ribbels wekken meer stroom op dan gewone vlakke panelen, blijkt uit onderzoek aan universiteiten. Dit onderzoek werd echter uitgevoerd met een massieve aluminium plaat met koelribben, maar zoveel aluminium is te duur. Daarom hebben we gekozen voor dun aluminium als materiaal, vormgegeven in een open profiel.”

Werking koelvinnen

Meijer legt uit hoe de koelvinnen werken. “De koelvinnen zijn 3 tot 4 cm hoog. Tussen de vinnen ontstaat een ventilatiestroom die zorgt voor passieve koeling. Hoe meer oppervlak is voorzien van koelvinnen, des te meer afkoeling. Het is te vergelijken met het drogen van de was. Daarnaast treedt een schoorsteen-effect op, waarbij de warme lucht opstijgt. Daardoor ontstaat een ‘trek’, die de luchtdoorstroming versnelt. Dat is te vergelijken als je deuren en ramen tegen elkaar openzet. Dit zorgt voor nog meer afkoeling. Tot slot zorgt het ruwe oppervlak voor meer luchtwervelingen.”

Innovatieprijs

De koelende achterwand won vorig jaar een innovatieprijs op de SNEC PV Power Expo in Shanghai, ’s werelds grootste beurs voor zonne-energie. Dat kwam Coolback Company goed uit, want het bedrijf richt zich voor de verkoop van haar product op Chinese PV-fabrikanten, die 80 procent van de wereldmarkt in handen hebben. Meijer: “Als Chinese fabrikanten ons product integreren in hun zonnepanelen bereiken we grotere volumes. Er is maar een heel beperkt aantal partijen in Europa of Nederland. Bovendien kan met de grotere volumes ook de prijs omlaag. Het mes snijdt zo aan twee kanten.”

China versus EU

Meijer wijst op het verschil tussen Europese en Chinese fabrieken. “De grootste PV-fabriek in Europa produceert maximaal 400 MW. Dat is 5 procent van een Chinese fabriek. Dat is een gigantisch verschil. Daarom komt 80 procent van alle zonnepanelen uit China.” Ondanks importheffingen tegen Chinese panelen en pogingen om nationale solarbedrijven te beschermen zal dit verschil alleen maar toenemen, verwacht Meijer. “De maatregelen maken op wereldschaal weinig uit. Mondiale investeerders in solar blijven de vraag neerleggen bij bedrijven met een groot marktaandeel.  Die bedrijven kunnen grote volumes produceren en daardoor een betere prijs bieden. Dat is ook nodig om te voldoen aan de vraag, die jaarlijks met 30 procent stijgt.”

Opbrengst hoger

De opbrengst van zonnepanelen wordt dankzij de koeling met jaargemiddeld 3 tot 5 procent verbeterd. In hete regio’s zoals woestijnen kan het op piekmomenten echter oplopen tot 10 procent. Daarom verwacht Meijer dat de eerste toepassing vooral in hete gebieden zal gebeuren. Er zijn ook nog andere voordelen: de achterwand zorgt ervoor dat de panelen minder kunnen doorbuigen, waardoor nauwelijks breuken in de cellen ontstaan. “Dit komt de opbrengst en de levensduur ten goede. Door de koeling slijt alle materiaal in het paneel ook minder snel. Ook is het vochtprobleem minder, omdat het aluminium het vocht geheel buitenhoudt. Dat beperkt corrosie en degradatie van de zonnecellen.”

Langere levensduur

“We denken dat de panelen twintig procent langer meegaan,” zegt Meijer. Hij wijst erop dat levensduur lastig is te bewijzen, maar dat het een serieuze inschatting is. Oudere panelen gaan wel 35 jaar mee, maar die waren destijds tien keer duurder dan vandaag, ook omdat ze dikkere cellen hebben en zwaardere materialen gebruiken. Bij certificerings-testen wordt het gebruik nagebootst maar dat heeft geen exacte voorspelling voor de levensduur.”

Eerste kopers

Inmiddels heeft Coolback Company een contract getekend met het Italiaanse Sunerg Solar voor zonnepanelen met de koelende achterwand. De eerste panelen zijn bestemd voor een drijvend zonnepark in de Middellandse Zee, bij Malta of een Italiaans eiland. “De eerste lading is al verscheept,” zegt Meijer. Daarnaast is een contract getekend met HaiTai, de grootste Chinese OEM-fabrikant die zonnepanelen in elkaar zet. Bij HaiTai staat een door ons gemaakte machine om de achterwand op de module te bevestigen. Meijer: “Het voordeel van deze klant is dat Haitai meerdere fabrikanten kan bedienen. Zo kunnen zonnepanelen van meerdere klanten worden voorzien van de koelende achterwand.”

Productie in Zuidbroek

De koelende achterwand wordt in het Groningse Zuidbroek gemaakt, vertelt Meijer. “De grootschalige productie volgt op de certificering: de zonnepanelen met de koelende achterwand moeten per fabrikant worden goedgekeurd. Normaal neemt dat twee-en-halve maand in beslag. We hebben al ‘soft sales’ achter de rug: diverse partijen hebben al ingetekend voor de eerste leveringen. Dat is nodig voor bijvoorbeeld zonneparken, waarbij het vermogen en de grootte al vastligt, terwijl de aanleg pas zes maanden later gebeurt. De projectontwikkelaars hebben dan nog de tijd om hun ontwerp aan te passen.”

Oranje tintje

De zonnepanelen met de koelende achterwand zullen ook in Nederland beschikbaar komen, zegt Meijer. “Via Haitai zullen ook panelen met Coolback worden aangeboden in Nederland.” Hij verwacht dat deze panelen vooral worden geïnstalleerd bij zakelijke gebruikers, en minder bij particuliere huiseigenaren. De Nederlandse Ontwikkelmaatschappij (NOM) is onlangs medeaandeelhouder geworden in Coolback Company. “NOM vindt Coolback vooral interessant omdat de productie en de R&D plaatsvindt in Nederland. Maar de assemblage zal vooral in China gebeuren. Het is vooral een exportproduct.”