Corona zowel gunstig als nadelig voor sector

09.11.2020 Joyce Beuken

Corona zowel gunstig als nadelig voor sector

Het lijkt erop dat de crisis een negatieve uitwerking heeft op de solar-sector. Het aantal bedrijven van installateurs en fabrikanten van zonnepanelen die faillissement hebben aangevraagd is verviervoudigd ten opzichte van voorgaand jaar. Algemeen directeur van Holland Solar Wijnand van Hooff vertelt meer over de invloed van het virus op de sector.

Of het nou positief of negatief is, alle sectoren voelen corona. Vorige week schreven we over de manier waarop het coronavirus verschillende faillissementen als gevolg heeft gehad. Wijnand van Hooff van Holland Solar spreekt veel ondernemers over wat er het afgelopen half jaar heeft plaatsgevonden en deelt zijn inzichten met ons.

Heb je meegekregen dat het aantal faillissementen verviervoudigd is?

"Ik had hier nog niet over gehoord in de solar-sector. Vorig jaar zijn er vier bedrijven uit de branche failliet gegaan, in 2020 zijn het er tot nu toe zestien. Relatief lijkt het aantal faillissementen daardoor misschien groot, maar het precieze getal is eigenlijk verwaarloosbaar."

Heb je het idee dat het slecht gaat met de sector?

"Over het algemeen heb ik niet het gevoel dat het slecht gaat. Ik spreek veel verschillende ondernemers. Eind maart leek de paniek behoorlijk toe te nemen. Er waren leveringsproblemen uit China. Deze problemen werden gelukkig al vrij snel opgelost. Hoewel het land zelf eventjes stil kwam te staan, bleek er wel voldoende voorraad te zijn verspreid over alle landen."

"Als onderdeel van het projectontwikkelingsproces moeten er echter vergunningen worden aangevraagd en worden er ook altijd inspraakavonden voor omwonenden georganiseerd. Inloopavonden en vergaderingen van gemeenteraden gingen vaak niet door. Nog steeds kunnen inloopavonden slechts op beperkte schaal plaatsvinden. Gevolg is dat de pijplijn van nieuwe projecten dus wel vertraging oploopt. Dit effect gaan we dus niet direct merken, maar wel op de langere termijn in de statistieken terug zien."

Welke delen van de sector worden het meest getroffen?

"De onzekerheid van de crisis heeft vooral invloed gehad op de residentiele systemen. Het werd afgeraden om mensen over de vloer te halen. Hierdoor zijn er een aantal bestellingen geannuleerd. Echter sloeg dit na ongeveer een maand volledig om naar een plus. Iedereen zat thuis. Er werd ineens ontzettend veel geklust en de schuren werden opgeruimd. Daarna hebben consumenten dus tijd en ruimte over, waardoor ze besloten om de overstap naar zonnepanelen dan eindelijk te maken. Uiteindelijk is er dan ook bij de meesten van onze leden een plus te vinden in de residentiele markt."

"Bedrijven die zonnepanelen voor hun dak aanvragen, zijn vooral bezig met hun kop boven water te houden en niet bezig met ‘extraatjes’ zoals een nieuw zonnedak"

"De commerciële markt die zich op parken en grote daken richt heeft eigenlijk nergens last van gehad. Bij grotere projecten is het niet zo moeilijk om de afstand te bewaren. Het enige obstakel is dat er vaak buitenlandse ploegen worden ingezet bij dit soort grote bouwprojecten. Dat verliep door corona natuurlijk stroever. Er is vertraging opgelopen doordat arbeiders uit veel landen niet over de grens heen mochten. Toen de restricties afnamen, kon dit echter weer moeiteloos worden voortgezet."

"Voor (grootschalige) dak projecten zien we alsnog wel enige vertraging, die ontstaat bij de initiatiefnemer of aanvrager. Bedrijven die zonnepanelen voor hun dak aanvragen, zijn vooral bezig met hun kop boven water te houden en niet bezig met ‘extraatjes’ zoals een nieuw zonnedak. Gevolg is dat de realisatietermijn waarbinnen projecten gerealiseerd worden minder makkelijk of niet gehaald worden. Als de projecten met het extra jaar, dus uitstel voor de deadline voor projecten in 2020, nog steeds niet gerealiseerd is komt de SDE te vervallen en daarmee het project. Dit zien we als een blijvend probleem door de bredere economische malaise waar we als samenleving in zitten."