Corporaties: Houd salderingsregeling in stand!

17.12.2020 Simone Tresoor

Corporaties: Houd salderingsregeling in stand!

Het wetsvoorstel voor de nieuwe salderingsregeling ligt bij de Tweede Kamer. Als deze wordt aangenomen en de regeling tussen 2023 en 2031 wordt afgebouwd kan dit grote nadelige gevolgen hebben voor de mogelijkheden van woningcorporaties om nog te investeren in zonnepanelen. Woningcorporatie Eigen Haard en corporatiekoepel Aedes, roepen dan ook op de salderingsregeling in stand te houden.

Wybrand Pieksma is beleidsadviseur energietransitie bij woningcorporatie Eigen Haard, met 56.000 woningen in bezit. “Met of zonder saldering zullen wij bij de nieuwbouwwoningen in elk geval zonnepanelen blijven plaatsen, dat zijn ongeveer 500 woningen per jaar. Bij renovaties en verduurzamingsprojecten van onze andere woningen bieden wij onze huurders tevens PV aan en is de keuze aan de huurder. De  huurder betaalt hier twee euro per paneel per maand extra servicekosten voor. Zijn energienota daalt hierdoor met vier euro per maand. Momenteel is zijn voordeel dus nog 50%.”

Morrelen aan saldering is doodzonde

“Het probleem is dat het voordeel van de huurder bij saldering steeds verder afneemt en dan is zijn  noodzaak om in te stappen veel minder groot”, zegt Pieksma. “Er is slechts een kleine groep die meedoet omdat het goed is voor het milieu, de rest wil gewoon een lagere energierekening. We zijn enorm goed op weg, want momenteel doet circa 70% van de huurders die we benaderen mee. Als je net nu de corporaties de massa meekrijgt gaat morrelen aan de saldering is dat doodzonde.”  

Eigen Haard heeft geen winstoogmerk en is al tevreden als ze de investering terugverdienen tijdens de levensduur van het PV-systeem. Maar als de corporatie er geld op toe zou moeten leggen gaat dit weer ten koste van investeringsruimte voor duurzaamheid bij andere nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Kabinet investeer!

De voorzitter van Aedes (de landelijke branchevereniging van woningcorporaties) Martin van Rijn zegt hierover: “Woningcorporaties leggen zonnepanelen op woningen voor een beter klimaat en een lagere energierekening voor onze huurders. Als het kabinet de salderingsregeling uitkleedt, voelen huurders dat direct in hun portemonnee. En corporaties ook. Dus kabinet, investeer in een duurzame samenleving en houd deze regeling in stand.”

Steeds meer sociale huurwoningen zijn voorzien van zonnepanelen. In 2019 steeg het aantal met 62.000 naar bijna 178.000 huizen. Als de huidige groei zou doorgaan, zijn in 2037 alle daken van corporatiewoningen voorzien van zonnepanelen. Daarmee kan 13 procent van de zonne-energiedoelstelling van de overheid worden bereikt. Zou de overheid inzetten op het volledig vol leggen van daken, dan kunnen woningcorporaties een vijfde van die doelstelling voor hun rekening nemen.

“De afbouw van verschillende subsidieregelingen maakt deze groei echter onwaarschijnlijk”, zegt van Rijn. “Pas vanaf 2033 zijn de kosten voor zonnepanelen zo sterk gedaald dat het loont ook zonder subsidie daarin te investeren. Het is daarom van belang dat de afbouw van de salderingsregeling wordt aangepast.”

Klankbordbijeenkomsten genegeerd

Ruim drie jaar geleden hebben Aedes, Eigen Haard, verschillende corporaties en andere belanghebbenden deelgenomen aan klankbordbijeenkomsten van het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat om de toekomst van de salderingsregeling te bespreken. “Wij hebben toen al aangegeven dat het afschaffen van de saldering een bom zou leggen onder de uitrol van PV bij corporaties. Zelfs het door het ministerie ingehuurde adviesbureau gaf dit destijds aan. EZK is dus aan alle kanten gewaarschuwd maar heeft dit volledig genegeerd. Ze focussen zich veel teveel op woningeigenaren, dat zie je terug in alle rekenvoorbeelden met terugverdientijden. Dat werkt niet in de huursector, want onze sociale huurder koopt de zonnepanelen niet”, vervolgt Pieksma.

Overstimulering hoeft niet negatief te zijn

Een belangrijk argument van de overheid voor afbouw is dat de aanhoudende prijsdaling van panelen zou kunnen leiden tot overstimulering van de markt. Zonder afbouw van de regeling duurt het volgens EZK voor een woningeigenaar straks minder dan vijf jaar in plaats van de huidige zeven voordat een investering is terugverdiend. Met afbouw stijgt deze periode naar negen jaar. Pieksma zegt hierover: “De prijs van PV daalt inderdaad, maar op een gegeven moment is de rek daar wel uit. Arbeidskosten gaan daarentegen alleen maar omhoog. Tegenwoordig heb je veel meer systeem voor je geld omdat de moderne panelen veel meer wattpiek geven. Dit voordeel gaat naar onze sociale huurder die financieel gezien niet zoveel vlees op de botten heeft. Stel dat er inderdaad wat overstimulering zou zijn, dan komt dat deze huurder ten goede en dat lijkt me alleen maar positief.”