Dé nieuwe totaaloplossing voor energieopslag

16.06.2021 | Innovatie Joyce Beuken

Dé nieuwe totaaloplossing voor energieopslag

Waar problemen met netwerkcongestie blijven ontstaan, herrijzen er ook mooie oplossingen. Solaradviseur Bart van den Bosch richtte samen met Arnoud van Putten het bedrijf Bennex op, dat een volledig opslagsysteem voor duurzaam opgewekte energie aanbiedt in een container.

Bennex levert veilige opslagsystemen voor duurzame energie op basis van lithiumbatterijen voor onder andere de agrarische sector en commerciële partijen. Bennex richt zich hiermee op bedrijven die een aanzienlijke hoeveelheid duurzaam opgewekte energie verloren zien gaan als het niet kan worden opgeslagen. Het batterijsysteem start vanaf 10 kWh en wordt momenteel vooral gebruikt door bedrijven in de agrarische sector, zonneparken en andere locaties waar energieopslag nodig is. Als voorbeeld geeft Van Den Bosch een bedrijf waar grote machines staan, waar door het toevoegen van opslagcapaciteit inschakelpieken mogelijk gemaakt kunnen worden.

Jarenlange ervaring
Waar verduurzaming iets van het laatste decennium lijkt te zijn, onthult het CV van Van Den Bosch meer dan 20 jaar ervaring met energieopslag. Hij stond zo’n 15 jaar geleden aan de wieg van Libra Energy, maar verder daarvoor vestigde hij zich al in de wereld van duurzame energie. “Halverwege de jaren ’90 begon ik met powerplant-automation waar grote generatoren de stroomvoorziening van bijvoorbeeld een baggerschip verzorgde. Ik hield me veel bezig met autonome energievoorziening van boten en schepen, voertuigen en afgelegen locaties zonder netaansluiting”, vertelt hij.

Vanuit de agrarische sector ontstond een sterke wens om batterijen te kunnen gebruiken voor de opslag van zonne-energie. Het aanbod naar grootschalige opslag oplossingen bleek echter schaars. Van Putten runde ondertussen al een bedrijf dat stroomvoorziening regelt voor bedrijven die off-grid willen opereren. Eendracht maakt macht, en dus besloten de twee samen Bennex te starten.

Complete oplossing
Bennex levert het gehele batterijopslagsysteem inclusief energiemanagement in een totaaloplossing. “Niet alle duurzaam opgewekte stroom past meer op het reguliere energienet. Partijen willen daarnaast stroom tot hun beschikking hebben op het moment dat het niet opgewekt kan worden. De stroom moet als het ware gemanaged kunnen worden om de juiste hoeveelheid op het juiste moment te kunnen leveren. Wij willen meer dan enkel conversiemanagement leveren, of een batterij. We willen een compleet energiesysteem aanbieden.”

In de container bevinden zich ook de benodigde beveiligingsmiddelen zoals een brandmeld- en een brandblusinstallatie. “PV-systemen op bedrijfspanden blijken in de praktijk lastig te verzekeren omdat het een zeker risico met zich meebrengt. De container plaats je buiten je pand waardoor deze risico’s gereduceerd worden.”

Verzekeraar tevreden 
Bennex biedt hierdoor dus meer veiligheid dan andere accusystemen. “Een grote batterij vormt over het algemeen een groter gevaar dan bijvoorbeeld alleen een PV-paneel”, meent Van Den Bosch. Neem bijvoorbeeld elektrische auto’s die erg moeilijk te blussen zijn vanwege een niet te stoppen chemische reactie in de lithium-ion-batterijen die ook in een deel van de Tesla’s gebruikt worden. De temperatuur in de batterijcellen blijft stijgen, en het vuur laait dus ook telkens weer op.

De batterijen in de container van Bennex zijn beter voorbereid op incidenten. “We gebruiken een ander, veiliger systeem. Door de jaren heen weten we hoe we een systeem moeten ontwerpen en dimensioneren waarbij we zorg dragen voor een juist ontwerp met de juiste producten en de meest geschikte oplossing voor de applicatie. Ook is de container uitgevoerd met een airco en onbrandbare isolatie.”

Benieuwd naar wat Bennex je bedrijf te bieden heeft of direct een offerte opvragen? Neem dan contact op via 085-4010651 of info@bennex.eu.

bart van den bosch bennexenergieopslagbatterij-energieopslagbatterijopslagcontainerenergievoorziening

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: SolarEdge | SolarEdge Home Inline Energiemeter & Energy Net

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
20 januari 2022
10:00-11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Event: EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen 2022

24 januari 2022 - 27 januari 2022
09:00 - 17:00

RVO, NVDE & MKB NL

Lees verder

Webinar: Presentatie Nationaal Solar Trendrapport 2022

Logo Dutch New Energy Research
26 januari 2022
1899-12-30 11:00:00

Dutch New Energy Research

Lees verder

Webinar: VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ HET INSTALLEREN

Logo Esdec
26 januari 2022
13:00 - 14:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu