Dagboek van een installateur

03.11.2020 Anje Hoogland

Dagboek van een installateur
Installateur

Het boxer-mysterie

Op een regenachtige dag ging ik op bezoek bij een klant die we jaren geleden mochten verwelkomen. Een succesvolle, sympathieke man die voor zijn werk regelmatig in het buitenland zit. Hij was er al vroeg bij met zonnepanelen en had ze als een van de eersten op zijn dak laten leggen. 

Tegenwoordig monitort hij met een app zijn panelen en daar had hij een rare afwijking gezien: een van de panelen presteerde sinds een aantal dagen opeens dertig procent minder. Dus hij trok bij het bedrijf waar ik voor werk aan de bel.

Normaal kunnen we zo’n probleem op afstand oplossen. Maar wat mijn collega’s ook deden, ze kregen het niet verholpen. Dus vervangen leek de enige optie. Gewapend met een nieuw paneel kwam ik aan bij het chique, vrijstaande huis. Maar hoe vaak ik ook aanbelde, niemand deed open. Niet onze klant, noch zijn vrouw. Zijn telefoon nam hij gelukkig wel op. “Sorry, helemaal vergeten! Maar ga het dak maar gewoon op hoor.”

"Ik weet niet hoe die daar gekomen is, maar hij heeft zelfs de storm overleefd"

Eenmaal op het licht hellende dak aangekomen constateerde ik een wel heel opmerkelijke reden van het verschil in opbrengst. Met het paneel was niets mis. Maar er plakte wel een verfrommelde, grijze boxershort aan vast.

Met moeite en een lichte weerstand pulkte ik de boxer van het paneel waarna ik het over de deurkruk van de voordeur heb gehangen. Mijn collega stuurde er nog een mailtje met foto achteraan naar onze klant. “De problemen zijn verholpen. Maar we hebben het paneel niet hoeven te vervangen. Het probleem werd veroorzaakt doordat het deels was afgedekt, waardoor één array niet meer produceerde. Zie de foto in de bijlage. Ik weet niet hoe die daar gekomen is, maar hij lag goed vast op het paneel en heeft zelfs de storm van gisteren overleefd.” De klant kon er gelukkig smakelijk om lachen en mailde nog terug dat de grijze slip niet de zijne was.

Je kunt je voorstellen dat mijn collega’s en ik daar inmiddels een hoop theorieën op los hebben gelaten.