Dak vol panelen verplicht voor nieuwe bedrijven Deventer

23.03.2021 Joyce Beuken

Dak vol panelen verplicht voor nieuwe bedrijven Deventer

Voor bedrijven die zich willen vestigen in een nieuw bedrijvenpark in Deventer zijn extra eisen gesteld. De gemeente wil dat de bedrijven hun dak vullen met zonnepanelen, dat schrijft de Stentor.

Voorwaarde is dat het gehele dak benut wordt voor panelen, ook als dit meer stroom oplevert dan een bedrijf nodig heeft.

Circulair bouwen

Naast zonnepanelen op de daken is het uitgangspunt om duurzamer te bouwen. Er moet ‘circulair’ worden gebouwd, wat inhoudt dat een gebouw aan het einde van de levensduur moet kunnen worden gedemonteerd in plaats van gesloopt.

Wethouder Thomas Walder van D66: “Op deze manieren wordt dakoppervlak maximaal benut. Het is niet uit te leggen dat we aan de ene kant buitengebied inzetten voor zonnevelden en aan de andere kant het prima zouden vinden als nieuwe bedrijfsdaken niet volledig benut worden.”

30 jaar vooruit denken

Door een biogasleiding aan te leggen vanaf nabijgelegen melkveehouders zou het bedrijventerrein verder voorzien kunnen worden in de energiebehoefte. De komende tijd wordt er verder gekeken naar de mogelijkheden hiervan.

Walder: “Met dit plan leggen we de lat voor duurzaamheid weer hoog. Hierdoor trekken we interessante bedrijven naar het A1 Bedrijvenpark toe en maken we met elkaar een bedrijventerrein waar we over 30 jaar nog steeds trots op kunnen zijn.”