DDA: “Een stroomstoring willen we in eerste instantie opvangen met fuel cells”

07.06.2021 Simone Tresoor

DDA: “Een stroomstoring willen we in eerste instantie opvangen met fuel cells”

Eerder schreven wij al over het elektriciteitsgebruik, het gebruik van restwarmte en het koelen van datacenters. In dit laatste deel gaat Erik Barentsen, beleidsmaker bij de Dutch Data Center Association (DDA) in op het gebruik van batterijen en waterstof in het geval van een stroomstoring of -onderbreking.

In Nederland zijn rond de 6000 inrichtingen om servers te faciliteren. Dat kan gaan van zeer kleine ‘in house’-inrichtingen tot de enorme hyperscalers zoals Google en Microsoft. DDA heeft 37 leden en vertegenwoordigt 90% van het datacenteroppervlak, dat komt neer op 200 tot 250 gebouwen. De hyperscalers faciliteren vooral ‘the cloud-services’. We hebben er in Nederland een handjevol van, die staan in Middenmeer en Eemshaven. Verder bestaat een groot deel van DDA’s leden uit colocatie datacenters: commerciële datacenters die hun ruimte en faciliteiten verhuren aan cloudproviders, hostingproviders en  grote (technologie) bedrijven. Als laatste zijn er nog wat instanties zoals bijvoorbeeld banken en overheidsorganisaties die hun eigen datacenter hebben.

Nederland is een springplank
Er staan nog aardig wat datacenters ‘op de rol’ en dat komt volgens de woordvoerder omdat Nederland echt een voorlopersrol vervult als je het hebt over internetgebruik. Ons land wordt vaak als springplank gebruikt door buitenlandse bedrijven die in Europa actief willen worden. Deze landen prijzen ons betrouwbare politieke klimaat en bijna onfeilbare stroomnetwerk.

Datacenters mogen natuurlijk nooit zonder stroom komen te zitten. Primair trekken ze elektriciteit uit het elektriciteitsnet. Soms doen ze dat door middel van ‘privat-power-agreements’ waarbij ze bepaalde afspraken maken over duurzame opwekking met een leverancier zoals een zonnepark of windmolenpark. Een datacenter is een betrouwbare stabiele afnemer en op die manier helpen zij om de duurzame opwekking te versnellen. Aan de andere kant zijn zij ook groot afnemer van die duurzame energie.

Er wordt onderzoek gedaan naar groenere alternatieven
Continuïteit staat hoog in het vaandel dus moeten zij, voor het geval zich een stroomstoring voordoet, altijd kunnen zorgen voor het opwekken van hun eigen elektriciteit. Dat doen ze tot nu toe met dieselaggregaten, waar mogelijk met gebruik van groene diesel. Er wordt momenteel gekeken naar twee alternatieven: batterijen en waterstof.

Bij stroomuitval wordt er overgeschakeld naar uninterruptible power supply; noodstroom dus. De eerste paar seconden worden geleverd door batterijen, maar omdat deze batterijen niet zo groot zijn neemt het dieselaggregaat het over. In principe zou ieder datacenter zo 24/7 operationeel kunnen blijven, maar dat is natuurlijk niet de wens. Momenteel wordt volop onderzoek gedaan naar groenere alternatieven.

Peak shaving
Barentsen: “We kijken of we een langere stroomstoring in eerste instantie kunnen opvangen met fuel cells. Voordeel is dat bij een stroomtekort, bijvoorbeeld op een warme dag wanneer iedereen zijn airco aan heeft, we deels onze eigen batterij kunnen leegtrekken die we in de daluren hebben opgeladen. Zo kunnen we ook bijdragen aan peak shaving van het stroomnetwerk.”

Hij vervolgt: ”We richten ons op twee mogelijkheden: waterstof als vervanging van de dieselaggregaten en meer batterij-inzet voor peak shaving en om te voorkomen dat er te snel moet worden overgeschakeld op een waterstofaggregaat. Op welke termijn dit gaat gebeuren is lastig te zeggen, omdat batterijen nu nog duur zijn en het transport van waterstof nog in de kinderschoenen staat. Het datacenter in Almere is met een pilot bezig om dit te onderzoeken: een nieuwe vorm van energievoorziening waarbij een datacenter actief gaat deelnemen als energie-hub voor de regio. Dat houdt onder andere in dat we ons gaan bezig houden met peak shaving en het leveren van restwarmte, waardoor we veel meer circulair kunnen zijn.” 

Op Solar365 en zustersite Warmte365 zijn de afgelopen weken nog drie artikelen verschenen over datacenters; te weten over elektriciteitsverbruik, restwarmte en koelen.