De zonne-energiesector zou verder moeten kijken dan alleen groei

02.06.2022 Bram Peperzak

De zonne-energiesector zou verder moeten kijken dan alleen groei

Onlangs was ik te gast op de Solar Business Day. In het BIMHUIS te Amsterdam werden wij met een attractief programma vol goede sprekers bijgepraat over de ontwikkelingen binnen de solarbranche. Het ging over het Nationaal Solar Trendrapport, de toekomst van zonne-energie, opslag, grote nieuwe projecten, politiek en beleid, SDE++, alles gericht op de groei van de solarmarkt.

Dezelfde dag verscheen in de Volkskrant een artikel met de titel Nederland is een rijzende ster op het gebied van zonnestroom. Aanleiding was dat er bijna dagelijks Nederlandse records worden gebroken met de opwekking van zonne-energie. Op de wereldranglijst staat Nederland inmiddels in de top tien. De auteurs vragen zich af hoe de toename is te verklaren. Vervolgens gaat het hele artikel over groei en aspecten die de groei zouden kunnen vertragen.

Begrijp mij goed, ik ben zeker niet tegen groei van de hoeveelheid zonnestroom in Nederland. Zeker niet als het veilig, kwalitatief hoogwaardig, op de juiste locaties, et cetera gebeurt. Sterker nog, ook ik jaag het alleen maar aan, dat heb ik jarenlang gedaan en blijf ik doen.

Maar er ontstaat bij mij langzaamaan wel een unheimisch gevoel. Gaat dit allemaal wel goed? Niet zozeer de groei maar wel de exploitatie van al deze systemen. Hebben wij wel voldoende oog voor het noodzakelijke beheer en onderhoud van de bestaande zonnestroomsystemen? Presteren de systemen zoals beloofd? Zijn ze nog steeds veilig en hoe wordt dat gecontroleerd en indien nodig gerepareerd?

Er is meer dan groei
Als we dit sectorbreed niet goed doen, ontstaan er incidenten. Schades, gemiste opwek, brand en niet waargemaakte verwachtingen . Dit alles leidt tot afname van het vertrouwen in de goede werking van zonnestroomsystemen. Zonder draagvlak is het niet duurzaam én stopt de groei. Daarbij laten wij kansen liggen.

Goed solar asset management levert heel veel data en daarmee kennis en commerciële potentie op. Met die data krijg je inzicht in nieuwe proposities op de energiemarkt rondom bijvoorbeeld energiemanagement, opslag en laden.

De huidige zonnestroombedrijven hebben hun focus gericht op groei. Na oplevering geven zij nog twee jaar systeemgarantie en dan gaan ze weer door. En ook die bedrijven die projecten realiseren voor eigen portefeuille of met een ander lange termijn perspectief worstelen met het beheersen van risico’s in de exploitatiefase.

De organisatie van de meeste ontwikkelaars is ook niet ingericht op een ‘eigen’ organisatie en managemenafdeling, die hangt er vaak een beetje bij. Kortom, er is een kans! Een kans om solar asset management een volwaardige plek te geven in de solarbranche.

Vergeet de bestaande projecten niet
De eerste bedrijven die zich volledig focussen op de exploitatiefase van zonnestroomsystemen ontstaan nu. Geef hen een podium. Zorg dat er aandacht komt voor de exploitatiefase, dat wordt (h)erkend dat er risico’s zitten in het beheer en de exploitatie van zonnestroomsystemen, en dat als die niet goed gemanaged worden dit negatieve effecten kan hebben op de sector als geheel. Dit nog los van de marktkansen die benut kunnen worden.   

Komend jaar hoop ik dat er in het Nationaal Solar Trendrapport ook echt aandacht besteed aan de exploitatie van bestaande zonnestroomsystemen. Hoe presesteren die ten opzichte van de verwachtingen? Welke trends zien wij op gebied van monitoring, onderhoud en beheer? Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van risico beheersing, technische veroudering van materialen, opwaarderen, et cetera.

En dat solar asset management ook een onderwerp is op de Solar Business Day. Want terecht gaat het over groei en daar zijn wij trots op, maar laten wij er ook voor zorgen dat we over tien jaar nog steeds trots zijn op deze projecten en ze niet verwaarloosd op een dak of in de wei liggen.