De bestgelezen artikelen van 2021

21.12.2021 Joyce Beuken

De bestgelezen artikelen van 2021

Saldering, groei en Chinese energietekorten maakten furore in 2021. Maar ook de uitvinding van de 77-jarige Cees van Nimwegen trok jullie aandacht. Dit zijn de meest gelezen artikelen van 2021.

1. Sneeuw op PV? Lekker laten liggen!
We begonnen dit jaar met uitzonderlijk winters weer. Maar wat moet je nou eigenlijk met die ijskoude vlokken die je panelen bedekken? Emmertje warm water eroverheen? No way! Een handig artikel om door te nemen, voor het geval er weer streng weer op komst is.

2. Zo kan de salderingsregeling behouden blijven
Het voelt vast alsof het gister was, aangezien de formatie net pas rondkomt, maar begin dit jaar alweer viel het Nederlandse kabinet. Op Solar365 publiceerden we in navolging hierop een analyse over wat dit voor de salderingsregeling zou kunnen betekenen. Maar ook gingen we dieper in op alternatieve routes die wellicht meer van deze tijd zijn, zoals de stimulering van zelfconsumptie om congestie te voorkomen.

3. Chinese energietekorten bedreigen Europese energietransitie
De Chinese industrie kampte met grote energietekorten. In 2022 staat er echter een grote schijnwerper gericht op het land, vanwege de Olympische Spelen die in aantocht zijn. Hoe groot waren de energietekorten en hoe reageerde de Chinese zonne-energiesector?

4. PV-markt staat voor een groei van formaat
De Dutch Solar Quarterly van Dutch New Energy Research verraste ons begin vorig jaar met een opmerkelijk inzicht. Een kwart van het hedendaagse zonnepaneelaanbod bevat bovengemiddeld grote zonnecellen. Het einde van de groei is echter in zicht, stelde hoofdonderzoeker Steven Heshusius: “De panelen met grotere zonnecellen komen steeds dichter in de buurt van de hoogst haalbare efficiëntie van de enkele laag monocrystalline techniek.”

5. Superbatterij met basalt werkt als straalkachel
Een titel die furore maakt. De 77-jarige uitvinder Cees van Nimwegen maakte daarnaast ook een bijzondere batterij. Zijn systeem bevat basalt, metaal en steenwol. Met deze ingrediënten ontwikkelde hij een zeer doeltreffende superbatterij.

De komende twee weken worden er minder artikelen gepubliceerd vanwege de winterstop. Vanaf maandag 4 januari vind je weer dagelijks de laatste nieuwtjes op onze site, naast uitgebreide analyses, interviews, innovaties en meer. Fijne Feestdagen!