De Groene Club helpt de amateursport verduurzamen

10.02.2022 Jan de Wit

De Groene Club helpt de amateursport verduurzamen
©Nathalie Pol (KNVB Media)

Om ook Nederlandse sportvereningen te verduurzamen is de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) een initiatief gestart: De Groene Club. In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), en de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland helpt De Groene Club de clubs verduurzamen én de kosten terug te dringen.

Voor sportvereniging zorgt energie doorgaans voor 10 tot 15 procent van de totale begroting. “Dat percentage kan flink naar beneden worden bijgesteld. Vooral op het gebied van LED-veldverlichting en zonnepanelen is er veel te halen. We zien dat duurzame maatregelen zich snel terugverdienen”, zo liet projectleider van De Groene Club Micha Rots optekenen.

Clubs krijgen een gemiddelde besparing van 42.000 kilowattuur aan elektriciteit en 2.600 kubieke meter gas per jaar in het vooruitzicht. Op de jaarrekening betekent dit een gemiddelde besparing op jaarbasis van 7.000 euro. Een aantrekkelijk idee waardoor de pilot in 2017 met dertig clubs in vijf jaar uitgroeide naar een project waaraan 1.290 clubs aan deelnemen.

Om clubs op weg te helpen komt er een adviseur langs voor een energiescan. De adviseur kijkt naar de mogelijkheden voor energiebesparing en de opwek van duurzame energie. Daarbij wordt gekeken naar binnen- en buitenverlichting, regeltechniek, isolatie, verwarming, watergebruik en de mogelijkheden tot het opwekken van groene stroom.

Lees ook: Voetbalclub Alexandria'66 trapt af met batterijsysteem

Op basis van het energierapport wordt er per vereniging een plan van aanpak gemaakt met een voorlopige keuze aan maatregelen. Dankzij de afspraken die De Groene heeft met leveranciers kunnen vervolgens de best-value-maatregelen genomen worden.

Hierbij kan een vereniging ondersteuning krijgen het aanvragen van een lening en borgstelling via Stichting Waarborgfonds Sport. En ten slotte helpt De Groene Club bij het implementeren van de verduurzamende maatregelen, waardoor het gemiddelde proces niet langer dan een jaar duurt.

Ook sport werkt vanuit het Klimaatakkoord aan verduurzaming
Ook kunnen clubs aanspraak maken op de SDE++ en de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Activiteiten die gericht zijn op energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en klimaatadaptatie komen namelijk ook in aanmerking voor de BOSA-subsidie.

Vanaf minimaal 2.500 euro tot maximaal 2,5 miljoen euro kan per vereniging aangevraagd. De subsidie voor de verduurzamende maatregelen mogen het totaalbedrag met maximaal 10 procent aanvullen.

In 2022 is er voor de subsidieregeling een budget van 75,5 miljoen euro beschikbaar. De subsidie is populair onder sportclubs, want per 1 februari was al 16,6 miljoen verleend en is er voor nog eens 14,7 miljoen euro aangevraagd.

Het bestaan van deze budgetten is een direct gevolg van het Klimaatakkoord, waar ook de sportsector zich bij aan heeft gesloten. Hiervoor ondertekende de sportsector de Routekaart Verduurzaming Sport begin 2020.

De Routekaart Verduurzaming Sport is getekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, de provincies en het platform ondernemende sportaanbieders. De Routekaart is in samenwerking met de VNG, sportbonden, commerciële sportaanbieders, leveranciers, innovators en uitvoerders tot stand gekomen.

‘We willen bijdragen aan de samenleving en een voorbeeldclub zijn’
Eén van de gebruikerservaringen die de KNVB biedt van De Groene Club is Always Forward, de grootste voetbalclub van West-Friesland. Deze club greep zijn honderdste verjaardag aan om een belangrijke investering in de toekomst te doen. Op weg naar een energieneutrale vereniging.

Always Forward installeerde 280 zonnepanelen van PakDeZon op het dak van de kantine en de sporthal. Ook werden de vier kunstgrasvelden van voorzien van LED-verlichting van LI sports. De projecten kostten elk 100.000 euro.

"Het is best een dapper verhaal dat we in de coronaperiode een paar ton hebben uitgegeven voor deze investering", zegt Herk-Jan Lenting, binnen de club verantwoordelijk voor verduurzaming.

Lenting legt uit dat de vereniging een “sociaal aansprekende club” wil zijn. " En als je dat serieus neemt, dan zal je ook moeten investeren in duurzaamheid. Het ging ons niet eens om kostenbesparing. De eerste insteek was: het juiste doen voor de maatschappij."

Al met al is hij blij dat het project geslaagd is en hoe De Groene Club heeft geholpen. " Wij wilden snel doorpakken en dat is nu gelukt. Ik vind het echt bijzonder dat verduurzaming op plek één is blijven staan in deze moeilijke periode zonder inkomsten. Dat tekent deze club. We willen bijdragen aan de samenleving en een voorbeeldclub zijn."