De spanning stijgt: Netbeheer Nederland publiceert onderzoek spanningsniveau 2020

07.05.2021 Joyce Beuken

De spanning stijgt: Netbeheer Nederland publiceert onderzoek spanningsniveau 2020

Netbeheer Nederland heeft zijn jaarlijkse onderzoek naar de spanningskwaliteit in het jaar 2020 gepubliceerd. De situatie in Nederland is vooralsnog stabiel, wel hoopt de organisatie met meer onderzoek nader inzicht te krijgen in de gevolgen van de energietransitie op het spanningsniveau.

Sinds 1989 doet de organisatie ieder jaar onderzoek naar spanningsverschijnselen. Vorig jaar werd op 500 locaties de spanningskwaliteit gemeten in het laag- en middenspanningsnet,  daarnaast werd er op 130 locaties in het hoofdspanningsnet gemeten. Op 97% van alle locaties verliep dit vlekkeloos, de metingen voldeden daar aan alle eisen. Maar op zes locaties werden overschrijdingen geconstateerd. In de bijlagen van het rapport worden de overschrijdingen toegelicht.

Spanning stijgt
Doordat er steeds meer zonne-installaties op woningen worden geplaatst, neemt de kans toe dat de spanning in het laagspanningsnet te hoog wordt. Netbeheer Nederland publiceerde om die reden eerder korte artikelen met raadgeving voor consumenten en installateurs. Hierin wordt onder meer aangekaart dat er wellicht overwogen moet worden om een paneel op het oosten of het westen te plaatsen, in plaats van het logisch klinkende zuiden.

Ten opzichte van voorgaande jaren blijkt de spanningskwaliteit stabiel. Sinds 2011 is er een lichte stijging zichtbaar in het gemiddelde spanningsniveau in het laagspanningsnet. Dit wordt door de netbeheerders extra nauw in de gaten gehouden. Er wordt daarnaast onderzoek gedaan naar de impact van de energietransitie op de spanningskwaliteit. Zo moet duidelijk worden wat de gevolgen zijn van opwekking door zonneparken en windturbines.

Het rapport is hier te bekijken.