De thuisklusser: Mandy Feller en Mike Houtman

22.06.2021 Joyce Beuken

De thuisklusser: Mandy Feller en Mike Houtman

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’. Bevlogen op het gebied van duurzaamheid passen zij de technieken uit hun werkzame leven toe op hun eigen woning.

Mandy Feller (29), beursmanager van de consumentenbeurs Huis & Energie, woont sinds drie jaar samen met haar vriend Mike Houtman in een twee-onder-een-kapwoning in Blokker. Het huis verkeerde destijds in goede staat, en toch zagen Mandy en Mike ruimte voor verbetering.

Het stel wist meteen dat ze een flinke verduurzamingsslag wilden maken. “Het huis werd gebouwd in 1960. De enige maatregel omtrent verduurzaming waren ramen met dubbelglas, en die zaten nog niet eens overal”, lacht Mandy, die vol trots over de inmiddels gemoderniseerde woning vertelt. 

Mandy en Mike voor hun duurzame woning

De benodigde stroom wekken ze zelf op. "Op het dak liggen tien zonnepanelen en op de garage liggen er nog eens zes. Ook hebben we een zonne/warmtepompboiler met een capaciteit van 500 liter. Hierop zijn een warmtepomp en twee zonnecollectoren op het dak aangesloten.” Daarnaast maakt het stel gebruik van twee accu’s die tijdens zonnige dagen snel vol raken.

Net als bij de meeste verduurzamingsprojecten het geval is, begon het bij isolatie. Want, zo wisten Mandy en Mike ook, wat er niet uit gaat, hoeft er ook niet in. “Van plafond tot spouwmuren: alles werd geïsoleerd. Buiten hebben we een lucht/water-warmtepomp staan. De oude vloer is vervangen door een betonnen vloer met vloerverwarming." Voor de koude winters staat er ook nog een houtkachel klaar in de woonkamer. “Dat is misschien niet zo duurzaam, maar wel lekker warm. En gezellig, natuurlijk!”

Eigen installateur

Mike heeft een eigen bedrijf als installateur en kon dan ook het overgrote van de installatiewerkzaamheden zelf uitvoeren. Hij installeert vanuit zijn eigen bedrijf panelen, boilers, cv-ketels en laadpalen. Het verduurzamen van zijn eigen woning was dus geen uitdaging. Maar niet alles konden de bewoners zelf doen. Bij het installeren van de vloerverwarming en aansluiten van de warmtepomp werd er hulp van buitenaf ingeschakeld. “Dat moest wel. Daar komen bepaalde gassen aan te pas waarmee niet zomaar iedereen mag werken. Mike had daar toen niet de juiste certificering voor, inmiddels wel.” 

Uitgeklust? Zeker niet

Hoewel Mandy en Mike al een bovengemiddelde hoeveelheid duurzame maatregelen genomen hebben in huis, zijn ze naar eigen zeggen nog niet uitgeklust. “Er zijn van die dingetjes die je gaandeweg opmerkt als de seizoenen veranderen. We merkten bijvoorbeeld met de extreme kou van deze winter dat de raamkozijnen in de slaapkamer niet goed functioneren. Met zoiets moeten we nog een keer aan de slag.” Ook zouden er volgens Mandy in de toekomst nog meer accu’s bij kunnen komen, afhankelijk van de opwek en het verbruik.

Worden de twee niet gek van al dat geklus? “Wel een beetje”, lacht Mandy. “We kochten dit huis drie jaar geleden. Je denkt dan dat je alles in een keer gedaan gaat krijgen. Maar we zijn nu al best wel een tijdje bezig.” 

Ben of ken jij een thuisklusser die meer wil vertellen over verduurzaming in huis? Stuur een mailtje naar joyce@solar365.nl.