De thuisklusser: Ron Hartog

25.01.2022 Nina Groot

De thuisklusser: Ron Hartog

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’. Bevlogen op het gebied van duurzaamheid passen zij de technieken uit hun werkzame leven toe op hun eigen woning.

Ron Hartog, de thuisklusser van deze maand, woont al het gros van zijn leven in zogenoemde tiny houses in de Zaanstreek. Als duurzame pionier en bewoner van het tiny house parkje begon Hartog met het verduurzamen van zijn woning.  

Klein maar fijn
Toen de winkel van Hartog zijn ouders op zijn dertiende in vlammen opging, besloot het gezin in een caravan te gaan wonen. “We hadden geen groot gezin, dus dat ging makkelijk. We vonden het vooral heel gezellig”, vertelt Hartog nostalgisch. En hier is het plantje gezaaid, want in 2011 besloot Hartog zijn eigen tiny house te betrekken. En dit deed hij niet alleen, hij verhuisde namelijk de zonnepanelen van zijn voormalige woning mee.

Op het moment dat Hartog zijn huidige tiny house betrok was er nog niets duurzaams aan, in tegendeel “we kochten de woning met een energie slurpende hottub in de tuin”. Hij installeerde zijn oude panelen opnieuw, en ruim vijftien jaar geleden kocht Hartog, met een klein beetje gemeentesubsidie, een aantal nieuwe zonnepanelen. Dit was in die tijd, volgens Hartog, nog schreeuwend duur: “We betaalden toen 2.000 euro voor drie zonnepanelen.”

Voor de installatie van de zonnepanelen, en de complete elektra aansluiting heeft Hartog geen installateur nodig gehad “dat is mijn stijl: ik zoek iets uit en dan leer ik het mijzelf aan”. Het aanschaffen van losse zonnepanelen ging Hartog echter niet zo makkelijk af. “Bijna iedere Nederlandse aanbieder van zonnepanelen verkoopt de panelen inclusief installatie, waardoor je bijna gedwongen wordt om panelen in China te kopen omdat ze daar wel ‘los’ verkrijgbaar zijn.”

Campingaansluiting
Op het tiny house parkje maken de bewoners gebruik van een campingaansluiting, dit betekent in de praktijk dat wanneer je de waterkoker en wasmachine tegelijk aanzet, zomaar de stoppen eruit kunnen schieten. “Met de panelen die ik nu heb wek ik niet meer op dan ik gebruik, maar zorgen mijn panelen wel voor een lage energierekening.” De overproductie van de panelen belandt op het net van het parkje. “Dat is het mooie aan zo’n ‘gemeenschapje’ we kunnen elkaar (nu nog) gewoon stroom geven zonder dat we met saldering te maken krijgen.”   

Op het parkje, waar 39 huisjes staan, hebben op dit moment negen huisjes zonnepanelen op het dak. “Dit is gunstig omdat we op dit parkje weinig vermogen hebben. Want wanneer een huisje zonnepanelen op een dak heeft liggen kan het wél meerdere apparaten tegelijk gebruiken.” 

Toekomstplannen
Wanneer we Hartog vragen over zijn verduurzamingsplannen voor de toekomst blijken er nog veel ideeën op de plank te liggen. “Uiteindelijk wil ik graag investeren in een thuisbatterij waardoor ik compleet onafhankelijk word van het net. Zodat ik wanneer er bijvoorbeeld een storing is, ik hier geen last van ondervind. Op dit moment gebruik ik dan een generator, maar in de toekomst hoop ik op een batterij.”

Daarnaast is Hartog voornemens om zelf een koelsysteem voor zijn zonnepanelen aan te leggen, wat tegelijk voor de opwekking van warm water zal zorgen. “Een zonnepaneel werkt geloof ik het beste bij 20 tot 28 graden Celsius, en als deze zomers te heet wordt werkt deze niet effectief meer. Maar als je hier nu water achter laat lopen, heb je én lekker warm water én beter werkende zonnepanelen.”

Deze zomer is Hartog al gestart met dit project, maar er dreven nog wat problemen boven. “Bij de eerste poging heb ik een lekke slang gemaakt en heb ik deze tactisch tussen de panelen gelegd, waardoor het water voorlangs over de panelen stroomde.” Maar wat gebeurde er? Alle kalk uit het water bleef op zijn zonnepanelen liggen! “Dus het koelen ga ik de volgende poging via de achterkant doen, zo blijven we weer dingen leren”, lacht Hartog.