De toekomstige succesfactoren van PV

09.10.2020 Anje Hoogland

De toekomstige succesfactoren van PV

Hoe ziet de toekomst van de zonne-energie eruit? Dolf Jansen sprak met vijf verschillende partijen over hun visie tijdens een paneldiscussie georganiseerd door Esdec.

Erik Valks, CEO van Esdec verwacht een nog betere samenwerking tussen verschillende belanghebbenden. Dat gebeurt nu al steeds vaker. “EPC’ers vertellen ons nu de trends. Daardoor hebben we nu bijvoorbeeld al een montagesysteem kunnen ontwikkelen dat heel goed inspeelt op panelen die groter en groter worden.”

Duidelijke eisen verzekeraars

Joost de Vogel van KiesZon hoopt op meer duidelijkheid vanuit de verzekeraars van solarprojecten. “Iedere verzekeraar kijkt er nu nog op zijn eigen manier naar. Dus je moet een lijst afvinken afhankelijk van het pand waar je bent, of met welke verzekeraar je te maken hebt. Want bij een ander krijg je weer een heel ander lijstje. Dat is iets wat we met elkaar glad moeten trekken. Daarnaast zit je met de netcapaciteit waar je ook heel veel mee te maken krijgt. De stroom die je opwekt op het pand kan je niet direct kwijt op het net, want dat is er niet geschikt voor.”

Wijnand van Hooff  van Holland Solar maakt een kanttekening: “Er wordt nog weleens beweerd dat de netwerkbedrijven niet mee willen werken. Dat ze de boel tegenhouden. Dat willen ze echt wel, maar ze kunnen niet zo snel groeien als de solarsector. Deze sector groeit zo ontzettend hard. Die netwerkbedrijven kunnen het net helemaal niet zo snel verzwaren als dat wij groeien.” Op dat vlak zijn we volgens hem dus afhankelijk van ontwikkeling. “Want alleen met innovatie kunnen we dit oplossen. Dat is heel belangrijk, want het verzwaren van het net is op de lange termijn geen oplossing.”

"Er wordt geen enkel zonnestroomsysteem meer opgeleverd zonder een opslag of conversiesysteem eraan vastgeknoopt."

Valks noemt als voorbeeld van zo’n oplossing een wijkbatterij waarin je stroom lokaal kunt opvangen en uitdelen en verwijst voor een ander voorbeeld naar Eelco Hoogduin  van Rooftop Energy. “Wij kijken heel goed samen met onze klanten naar hoe hun gebruikspatronen eruit zien en wat we daarmee kunnen. Een koelcel kunnen we bijvoorbeeld tijdelijk wat dieper laten koelen op het moment dat de elektriciteitsprijzen laag of zelfs negatief zijn. Dus zowel aan de productiekant als aan de consumptiekant wil je kunnen schakelen. Dat is het model van de toekomst wat ons betreft.”

Volgens Sjoerd van Hulst van Trina is zonne-energie over tien jaar bovendien veel meer ingeburgerd. “Ik denk dat alle nieuwe huizen en bedrijfspanden wel met zonnepanelen uitgevoerd gaan worden. En misschien worden er ook panelen geïntegreerd in de gevels.”

Klimaatakkoord

Van Hooff laat nog weten dat in 2030 naar verwachting de helft van het energieverbruik met zon wordt afgedekt. “Dus het wordt een hele belangrijke pijler voor ons klimaatakkoord.” Daar voegt hij aan toe: “Ik denk dat er geen enkel zonnestroomsysteem meer opgeleverd wordt zonder een opslag of conversiesysteem eraan vastgeknoopt.”

Hij sluit de discussie af met een positieve ontwikkeling van zon op land. “Parken worden steeds extensiever ontwikkeld zodat daartussen veel meer ruimte is voor de biodiversiteit en ecologie waardoor het land wat daaronder ligt zich weer kan herstellen. Als na 25 jaar zo’n zonnepark weer weggehaald wordt, dan heb je een hele rijke biodiversiteit.  En dan is het dus nadat het al die jaren is gebruikt voor monocultuur en landbouw, weer helemaal opgefleurd.”