Den Haag maakt zich zorgen over ontwikkelingen SDE

02.10.2020 Anje Hoogland

Den Haag maakt zich zorgen over ontwikkelingen SDE

In de politiek wordt verdeeld gereageerd op het onderzoek van DNE Research. Uit dit onderzoek valt af te leiden dat de solarsector miljarden aan gereserveerde subsidie misloopt. Dit komt doordat zo’n 30% van de projecten die subsidie kregen toegewezen uiteindelijk geen doorgang kunnen vinden. Dat komt neer op zo’n 6 miljard euro tussen 2016 en begin 2020. Dat bedrag wordt niet alsnog gereserveerd voor klimaatdoelen, maar vloeit terug naar de algemene middelen.

Bovendien maakte Wiebes bekend dat er in 2021 ook nog 680 miljoen euro aan SDE++-budget overgeheveld wordt naar de algemene middelen als bijdrage van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan de financiering van de rijksbrede problematiek.

GroenLinks maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen en vreest voor het behalen van de klimaatdoelen. GL-Kamerlid Tom van der Lee: “Het is uiteraard erg jammer als zonneprojecten geen doorgang vinden, terwijl er een positieve subsidiebeschikking is afgegeven. In 2019 was slechts 8,7% van alle energieopwekking in Nederland hernieuwbaar, terwijl in 2020 al 14% van de energie hernieuwbaar zou moeten zijn (volgens Europese afspraken en volgens het Energieakkoord, de voorloper van het Klimaatakkoord). Op deze manier halen we dat doel dus nooit.”

Miljoenen overhevelen is onacceptabel
“Dat er nu 680 miljoen euro’s die bedoeld waren voor duurzame energie  zijn overgeheveld naar de algemene middelen is onacceptabel, temeer omdat constant is bezworen door minister Wiebes en zijn voorganger minister Kamp dat dit nooit zou gebeuren. De oorzaak van het niet doorgaan van projecten kan verschillend zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen met de financiering van het eigen deel van de investering, met vergunningen of met een tekort aan technisch geschoold personeel waardoor het tijdpad niet gehaald wordt. Steeds vaker stranden zonneprojecten echter omdat er op de voorgenomen locatie geen netcapaciteit beschikbaar is, waardoor de duurzaam opgewekte stroom niet afgevoerd en/of goed opgeslagen kan worden. Daarom hecht GroenLinks de hoogste prioriteit aan snelle netversterking en meer flexibele benutting van bestaande capaciteit door de verantwoordelijke netbeheerders”, laat Van der Lee Solar365 bovendien weten.

“Wij willen van de minister weten hoe het komt dat deze projecten niet doorgaan.”

D66 gaat vragen stellen
Ook D66 maakt zich er zorgen over. Kamerlid Matthijs Sienot: “D66 wil dat we zoveel mogelijk schone en goedkope energie opwekken. Het is een slecht teken dat er blijkbaar veel projecten niet doorgaan.” De partij gaat er dan ook vragen over stellen. “Wij willen van de minister weten hoe het komt dat deze projecten niet doorgaan. Als de netcapaciteit van het stroomnet bijvoorbeeld een reden is voor vertraging, dan moet daar snel een oplossing voor komen. D66 heeft hiervoor ook meer dan dertig voorstellen gedaan in een initiatiefnota.”

Het geld van projecten die niet doorgaan blijft wat D66 betreft nog steeds bedoeld voor het halen van de klimaatdoelen. “Want voorlopig wekken we nog steeds niet genoeg schone energie op in Nederland. Er is dus nog een wereld te winnen”, vindt Sienot.

VVD: “Het is aan de initiatiefnemers om hun projecten tijdig te realiseren.”
VVD-Kamerlid Mark Harbers staat minder te kijken van de cijfers. Volgens hem vloeit het geld wel degelijk terug naar subsidies voor duurzame energie. “Het gedeelte van de subsidie dat niet besteed is wordt gewoon gerapporteerd aan de Tweede Kamer, daarom schrikken we er dus niet van. En anders dan het onderzoek stelt blijven de niet uitgekeerde subsidiegelden gewoon beschikbaar voor nieuwe subsidies op duurzame energie. Het komt in een begrotingsreserve die weer wordt gebruikt voor volgende aanvraagrondes van de SDE++-subsidie.”

De VVD staat dan ook nog steeds achter deze methode. “Omdat we op deze wijze het meest effectief omgaan met de beschikbare subsidiegelden. Immers, als je geen deadline stelt aan de realisatie van het project dan lopen we het risico dat het geld jarenlang onbesteed op de plank blijft liggen en dat is ook onwenselijk. Nu kan het, als om wat voor reden dan ook de initiatiefnemer er niet in slaagt het project te realiseren, weer voor een nieuwe subsidie-aanvraag worden gebruikt”, meent het kamerlid.

Harbers voegt daar nog een boodschap aan de ontwikkelaars aan toe: “Specifiek voor Solar visten veel nieuwe aanvragen in 2019 achter het net. De VVD heeft gesteund dat er dit jaar een extra aanvraagronde van de SDE+ is geweest waarin veel van die projecten alsnog gehonoreerd zijn. Het is nu aan de initiatiefnemers om hun projecten ook tijdig te realiseren zodat het subsidiegeld goed besteed wordt.”