Disneyland Parijs bedekt parkeerterrein met zonnepanelen

23.10.2020

Disneyland Parijs bedekt parkeerterrein met zonnepanelen

Disneyland Parijs heeft bekendgemaakt dat het een van de grootste zonne-energieprojecten in Europa aan het bouwen is. Het parkeerterrein van het pretpark zal bedekt worden met zonnepanelen. De onthulling werd gedaan ter gelegenheid van Wereld-energiedag, wat op 22 oktober plaatsvond.

De zonnecarports worden in samenwerking met het Franse bedrijf Urbasolar ontwikkeld en zullen meer dan 750 ton CO2 per jaar besparen. De uiteindelijke opbrengst van het project zal voldoende hernieuwbare schone energie zijn om 17 procent van het jaarlijkse gebruik van Disneyland Parijs aan te leveren. Dit komt op jaarbasis overeen met het energieverbruik van een kleine stad.

Groene ambitie

Het project maakt deel uit van de inspanningen van Disneyland Parijs om de koolstofvoetafdruk te verminderen. Het maakt daarnaast deel uit van Disney’s wereldwijde doel om uiteindelijk netto geen broeikasgassen en geen afval te produceren.

Disney bouwde eerder een 50-megawatt zonne-energie faciliteit in Walt Disney World Resort, van zo’n 270 hectare groot. De bouw van de zonnecentrale van Disneyland Parijs is in juli begonnen en zal naar verwachting in 2023 worden voltooid.

Ode aan Mickey

De zonnecentrale zal 17 hectare (42 hectare) aan zonnekappen omvatten met maar liefst 67.500 zonnepanelen die goed zijn voor een productie van 31 gigawattuur per jaar. De panelen beschermen tevens gasten tegen zonlicht, regen en sneeuw. Een deel van de installatie zal 's nachts oplichten in de vorm van een Mickey Mouse-hoofd, dat zichtbaar zal zijn vanuit de lucht.

Nalatenschap Walt Disney

Natacha Rafalski, president van Disneyland Paris: “Milieu-innovatie en rentmeesterschap (goederenbeheer, red.) zijn een traditie die ruim 90 jaar geleden begon bij Walt Disney zelf. Dit ambitieuze zonne-energieproject is de nieuwste toevoeging aan onze toewijding aan het milieu. Het is onze verantwoordelijkheid als zakelijke en toonaangevende toeristische bestemming om bij te dragen aan de duurzaamheid van ons resort en de regio.”