Dit waren de favoriete artikelen van de redactie

04.01.2022 Redactie

Dit waren de favoriete artikelen van de redactie

Na een jaar vol hete nieuwtjes en geestige verhalen, blikt de redactie terug op hun eigen werk. Welke artikelen zijn het meest blijven hangen bij de schrijvers?

Joyce Beuken

Op de duurzame tour: Coldplay neemt zonnepanelen mee tijdens concerten
"Ik heb ongeveer 457.854.387 hobby’s en interesses, maar eentje springt daar bovenuit. Muziek. Muziek maken, muziek luisteren, muziek verzamelen en delen. Concerten en festivals bezoeken, van een klassiek concert in de kerk tot dansen op de bar in de kroeg, van krakende plaatjes draaien tot live-registraties streamen in 4K van de optredens waar ik bij was of bij had willen zijn. Dat waren er de laatste anderhalf jaar nogal veel, concerten waar ik graag had willen zijn, maar die geen doorgang konden vinden.

Ik heb voorzichtig hoop voor 2022. Ik heb heel wat tickets bewaard en hoop een fikse inhaalslag te maken. Van de lokale poptempel tot London Stadium: tientallen tickets hangen in de cloud te wachten tot ze gedrukt en gescand worden. Zo’n nieuwtje als dit heeft voor mij dan ook een dubbele lading, want zou het? Zou het straks écht weer kunnen?

Ondertussen staat duurzaamheid bij mij hoog in het vaandel. Ik ben een geitenwollensokken wereldverbeteraar. Als er iets is wat we geleerd hebben van de pandemie, is het wat mij betreft dat de huidige relatie die we als mens met dieren en natuur krom is. Dan kan je Coldplay een ongelooflijke jankband vinden, maar dat ze hierin de kar trekken vind ik top."

Geit in de tuin: Folkert Struijs van Libra Energy
"Ik houd ervan als mensen gepassioneerd kunnen vertellen. Dan maakt het me ook niet uit waar het over gaat, maar dat mijn gesprek met Folkert over speciaalbier mocht gaan was voor mij extreem tof. Ik heb daar nogal wat mee namelijk.  

Ik heb naast mijn studie jarenlang in de horeca gewerkt. In die tijd volgde ik heel wat cursussen over alles wat er komt kijken bij speciaalbier. Van het brouwproces tot het etiket, ik wilde alles weten. Ik ben nieuwsgierig en leer graag, mits ik een onderwerp interessant vind. Daarom zat ik tijdens mijn studie ook liever met pen en papier achter mijn laptop te noteren met welke gerechten je een IPA beste kunt combineren. Spoileralert: frituur. Het bittere van de IPA snijdt met vettige smaken.

Lange tijd domineerde ik de top van de ranglijst van Biermaster, waar met name het mannelijk geslacht goed vertegenwoordig is. Want ja, speciaalbier is nog altijd overwegend een ‘mannendrankje’. Maar bier is veelzijdig en is niet samen te vatten in een smaak, kleur, geur of geslacht."

Jan de Wit

‘Europese PV moet zich onderscheiden met brede kwaliteitsstandaard’
"Als Solar365 wilden we een serie schrijven over de mogelijkheden en de potentie van een Europese PV-productie. De handelsrelatie met China is momenteel om diverse reden tenminste problematisch te noemen. Coronarestricties, geopolitieke spanningen en schendingen van de mensenrechten in de provincie Xinjiang om er maar een paar te noemen. Vrijwel heel Europa is er daarom van overtuigd dat het economisch zelfstandiger moet gaan opereren, maar wil ook door met de energietransitie.

Kortom, grote mogelijkheden voor een sterke Europese zonne-energiesector, maar ook grote belangen. Ik ben zelf enorm geïnteresseerd in geopolitieke problematiek met een heleboel verschillende aspecten, wat dit een dankbaar onderwerp maakt. Om dan in gesprek met professor Wim Sinke een strategie en toekomstbeeld te kunnen schetsen is ontzettend interessant en leerzaam."

Simone Tresoor

Superbatterij met basalt werkt als straalkachel
Als ik iets knap vind, is het als een zeer eenvoudig idee uitgroeit tot een uitvinding van formaat. Zo sprak ik met de 77-jarige Cees van Nimwegen, Neerlands eigen Willy Wortel, en de uitvinder van de basaltbatterij. Ik was danig onder de indruk hoe hij met basalt, metaal en steenwol als hoofdingrediënten een zeer doeltreffende superbatterij bouwde.

Meer SDE concurrentie windmolens door rekenfout
Maar stiekem ben ik ook trots om mijn eerste scoop die zelfs werd overgenomen door wat landelijke kranten. Bij de SDE-aanvragen zag Solar365 namelijk iets geks: er was ‘slechts’ 100 miljoen euro aangevraagd voor windenergie. Na wat speurwerk bleek dat het Planbureau voor de Leefomgeving een rekenfout had gemaakt. En deze fout zou wel eens serieuze gevolgen kunnen hebben voor de SDE-aanvragen voor zonne-energie.

Nico van Loon

Met BIPV is de BENG-norm halen een peuleschil
In het allereerste webinar wat ik ooit volgde voor Solar365 werd gesproken over hoe de esthetische kwaliteiten van zonnepanelen een belemmering vormden voor breed gedragen adaptatie. Met andere woorden, de gemiddelde Nederlander vindt zonnepanelen te lelijk en wil er niet naar kijken, waardoor ze niet op de plek terechtkomen waar ze terecht moeten komen.

Tijdens Solar Solutions Interenational volgde ik een seminar (en schreef daar bovenstaand artikel over) dat mij leerde dat het ook anders kan, met gekleurde BIPV. Dit soort creatieve oplossingen dragen letterlijk mooi bij aan de energietransitie en daar word ik wel blij van!

Nina Groot

"Ik heb nog geen favoriet artikel, maar wel een ander pronkstuk om te tonen: voor de eerste editie van Huis & Energie is ervoor gekozen om een levensgroot fysiek duurzaam droomhuis op te bouwen op de beursvloer. Ik had de nobele eer om de constructie van zo’n 20 uur op video vast te leggen. In een winterse tochtige beurshal hield ik mij warm met sjaals van vriendelijke passanten, en liters koffie uit de keet van de werklui.

Met als resultaat: een timelapse van ruim 30 seconden. Mààr dit creatieve offer heeft mij geen windeieren gelegd, want sinds december heb ik een carrière switch gemaakt naar de redactie van Solar365 en Warmte365. Waar ik de lezers volgend jaar, naast artikelen, wellicht ook video-content zal presteren. To be continued."