DNB: ‘Den Haag het klimaatbeleid moet ambitieuzer!’

12.05.2021 Simone Tresoor

DNB: ‘Den Haag het klimaatbeleid moet ambitieuzer!’

Er is een ongevraagd advies van De Nederlandsche Bank (DNB) richting Den Haag naar aanleiding van een onderzoek dat vandaag verschijnt, meldt de NRC. DNB: “Nederland loopt achter bij de gestelde klimaatdoelen. Daarom is het cruciaal dat het klimaatbeleid in de komende kabinetsperiode flink wordt aangescherpt. Groene investeringen moeten versneld worden uitgevoerd en om die te helpen financieren, en om de uitstoot terug te dringen, moet de belasting op CO2 omhoog.”

Al eerder mengde DNB zich, als hoeder van de financiële stabiliteit in Nederland, zich in politieke discussies. Zo stelden zij in 2018 een nationale CO2-heffing voor en in 2020 braken zij een lans voor  groen herstelbeleid na de coronacrisis. Grote investeringen in onder meer duurzame energie zouden zowel het economisch herstel als het klimaat ten goede moeten komen. In Nederland is, in vergelijk met bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, weinig van de grond gekomen. In de buurlanden worden miljarden geïnvesteerd in onder meer waterstoftechnologie en verduurzaming van gebouwen.

Er ligt jaarlijks tussen de 6,1 en 7,8 miljard op de plank
Ook onderzoeksbureau CE Delft laat in de Volkskrant van zich horen. Zij melden dat, zelfs als een volgend kabinet de klimaatambities aanscherpt, er voldoende geld beschikbaar is om de doelen te halen. Er ligt namelijk jaarlijks tussen de 6,1 en bijna 7,8 miljard euro op de plank om te investeren, weet het bureau. Het geld komt uit het Nationale Groeifonds en het coronaherstelfonds van de Europese Unie en hiermee kan Nederland het doel van 49 procent minder CO2 uitstoot in 2030 met gemak halen.

“Een pakket om klimaatinvesteringen aan te moedigen mag niet ontbreken in een nieuw regeerakkoord”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van DNB. “De overheid moet de juiste voorwaarden scheppen voor private investeringen, onder meer via subsidies en garanties. Ook vinden wij dat er een verhoging van de subsidies voor verduurzaming van woningen moet komen en dat de overheid de regie moet nemen bij de ontwikkeling van waterstoftechnologie, warmtenetten, CO2-afvang en de aanpassing van energienetten.”

'Schiet op Den Haag!'
Het verzoek om de EU- gelden is nog niet ingediend omdat Brussel in ruil hervormingen wil zoals beperkingen van de aftrek van de hypotheekrente waarover het demissionaire kabinet niet wil beslissen. DNB vraagt ze niet langer te wachten en het herstelplan te schrijven om te zorgen dat er geld is voor verduurzaming.