Drie mogelijke oplossingen voor grondstoffenschaarste voor waterstof

08.09.2021 Jan de Wit

Drie mogelijke oplossingen voor grondstoffenschaarste voor waterstof
©TNO

In de publicatie Op weg naar een groene toekomst biedt TNO onder andere drie mogelijke oplossingsrichtingen om aan de toekomstige Europese vraag naar waterstof te kunnen voldoen. TNO stelt dat de vraag naar het benodigde (en zeldzame) iridium de jaarlijkse productie zal gaan overstijgen. Hoe kan daarop geanticipeerd worden?

Voor het produceren van waterstof heb je een elektrolyser nodig en bij de ontwikkeling hiervan valt volgens TNO veel winst te behalen. De eerste oplossing die de onderzoeksorganisatie biedt is het verlagen van de afhankelijkheid van kritieke grondstoffen, door een andere techniek toe te passen. De Atomic Layer Deposition techniek. Het materiaal wordt dan in dampvorm in extreme dunne lagen aangebracht, waardoor er factor vijftien minder iridium nodig is.

De tweede oplossing is het intensiveren van het gebruik van de huidige elektrolyzers. Dit kan door bijvoorbeeld de stroomdichtheid te vergroten, waarmee meer waterstof geproduceerd kan worden. Het verlengen van de levensduur van de elektrolyzer noemt TNO als een andere mogelijkheid.

Het recyclen van kritieke grondstoffen – zoals iridium – ziet de organisatie als derde oplossing. Er zijn namelijk meerdere manieren om ruwe grondstoffen te hergebruiken. Hoewel alle drie de oplossingen effect zullen hebben, beschouwt TNO de eerste oplossing als de meest effectieve, maar nog altijd niet afdoende om het gehele tekort op te lossen. Daar zijn verdergaande besparende maatregelen voor nodig.