Drijvend PV-project Singapore voorziet 1.250 flatgebouwen

08.07.2021 Joyce Beuken

Drijvend PV-project Singapore voorziet 1.250 flatgebouwen

In Singapore is een van ’s werelds grootste drijvende PV-projecten in gebruik genomen. Maar liefst 1.250 flats worden van stroom voorzien door het offshore project.

De markt voor zonne-energie warmt wereldwijd op, met steeds meer landen die deelnemen aan de Race to Zero, een ‘wereldwijde campagne om leiderschap en steun van bedrijven, steden, regio's en investeerders te verzamelen voor een gezond, veerkrachtig, koolstofvrij herstel’, aldus de Verenigde Naties. Singapore vormt geen uitzondering en is nu de thuisbasis van een van 's werelds grootste offshore drijvende fotovoltaïsche projecten, een 5 MW-piekproject dat is geïmplementeerd in de Straat van Johor – een zeestraat.

Koolstof tonnen terug
De vijf hectare grote zonnecentrale op zee, ontwikkeld door Sunseap Group, een leverancier van zonne-energieoplossingen in Singapore, is even groot als vijf voetbalvelden. Met 13.312 zonnepanelen, 40 omvormers en meer dan 30.000 drijvers produceert het naar schatting tot 6.022.500 kWh energie per jaar. Dat is voldoende stroom voor 1.250 vierkamerflats op het eiland. Hiermee compenseert het zo’n 4.250 ton koolstofdioxide .

In 2021 kondigde de regering van Singapore het Singapore Green Plan 2030 aan. Dit landelijke initiatief om de nationale agenda voor duurzame ontwikkeling van Singapore vooruit te helpen, volgde op de aankondiging in 2020 dat Singapore ernaar streeft de piekuitstoot van broeikasgassen tegen 2050 te halveren.

97 procent fossiele energie
Tegen 2050 wil het Aziatische land een netto nuluitstoot hebben bereikt, maar dit kan alleen worden bereikt als het land zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk vermindert. Hernieuwbare energie is hiervoor essentieel, aangezien aardgas verantwoordelijk is voor 97 procent van de elektriciteitsopwekking in Singapore.

De ruimtelijke beperkingen van Singapore leiden ertoe dat er gekeken werd naar de mogelijkheden van PV op water. Singapore ligt echter bijna op de evenaar en heeft een hoge gemiddelde jaarlijkse zonnestraling. Als zodanig is een van de belangrijkste doelstellingen van het Groen Plan 2030 om de inzet van zonne-energie tegen 2025 te verviervoudigen tot 1,5 GW-piek, met verdere plannen om tegen 2030 een piek van 2 GW te bereiken.

Blauwdruk
Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en de cloud, introduceert Huawei de nieuwste informatie- en communicatietechnologie in PV-apparatuur om de stroomopwekking te optimaliseren. Sunseap selecteerde Huawei voor de levering van zijn slimme stringomvormers – Huawei SUN2000-90KTL-H2 – om het drijvende zonnepark efficiënter, veiliger en betrouwbaarder te maken.

De voltooiing van dit project en de tijd die nodig was om het net aan te sluiten, zal hopelijk dienen als een blauwdruk voor andere landarme en dichtbevolkte landen in de regio om soortgelijke initiatieven uit te rollen.

Frank Phuan, medeoprichter en CEO van Sunseap, merkte op: "Het Groene Plan is een sterke investering tegen klimaatverandering en de offshore drijvende 5 MW-piekcentrale die we hier hebben is slechts een kleine stap voorwaarts naar klimaatneutraliteit. Ik hoop dat Sunseap en Huawei in de toekomst zullen blijven bijdragen aan het schone energielandschap in Singapore."