Duitse stroom van zonneparken met batterijen goedkoper dan elektriciteitscentrales
07.08.2024 Sören Amelang
In Duitsland is elektriciteit van grote grondgebonden zonneparken in combinatie met batterijen goedkoper geworden dan stroom van fossiele elektriciteitscentrales, dat concluderen onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (Fraunhofer ISE) ontdekt. "Fotovoltaïsche systemen produceren nu veel goedkoper elektriciteit dan kolen- of gasgestookte elektriciteitscentrales, zelfs in combinatie met batterijopslagsystemen", aldus het instituut.
Na een analyse van de levelized cost of electricity (LCOE) concluderen de onderzoekers dat de kosten van grondgebonden PV-systemen met batterijopslag varieerden tussen 6,0 en 10,8 cent per kilowattuur, uitgaande van batterij-investeringskosten tussen 400 en 600 euro kilowattuur.
"Deze berekeningen laten zien dat de grootschalige projecten die momenteel in Duitsland worden gelanceerd met een combinatie van op de grond gemonteerde PV-systemen, windparken en stationaire batterijopslagsystemen goede investeringen zijn", aldus auteur van de studie Christoph Kost.
Hij voegde toe dat deze combinatie ook een betere benutting van de netcapaciteit mogelijk maakt. Het rapport stelt dat op de grond gemonteerde zonne-energiesystemen en windturbines op land de meest kosteneffectieve technologieën in Duitsland zijn van alle soorten elektriciteitscentrales, met kosten van 4,1 tot 9,2 cent per kilowattuur.
De onderzoekers voorspellen dat de kosten van hernieuwbare elektriciteit de komende twee decennia zullen blijven dalen. "Nieuwe windturbines die in 2045 zijn gebouwd, kunnen op land elektriciteit produceren tegen een kostprijs van tussen de 3,7 en 7,9 cent per kilowattuur. Windturbines op zee hebben ook een sterk potentieel voor kostenreductie", aldus het instituut. Dat eraan toevoegt dat een hoger aantal vollasturen en grotere turbines de belangrijkste factoren zullen zijn voor kostendalingen.
Volgens het rapport zal elektriciteit van elektriciteitscentrales die draaien op hernieuwbare waterstof, die Duitsland wil gebruiken als back-up voor een elektriciteitssysteem dat wordt gedomineerd door hernieuwbare energiebronnen, veel duurder zijn, met kosten tussen 23,6 tot 43,3 cent per kilowattuur bij zeer flexibele werking. "We hebben ze nodig als een belangrijke aanvulling. Hun werking zal echter beperkt blijven tot het absolute minimum", zei Paul Müller, ook een wetenschapper bij het instituut, die eraan toevoegde dat 1.000 tot 2.000 bedrijfsuren in 2045 realistisch waren.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.