Duitsland in 2020 50% elektriciteit uit duurzame bronnen

04.01.2021 Joyce Beuken

Duitsland in 2020 50% elektriciteit uit duurzame bronnen

In 2020 heeft Duitsland voor het eerst meer dan de helft van zijn elektriciteit vergaard uit duurzame bronnen. De combinatie van wind, zon, biomassa en waterkracht tellen samen op tot 50,4%.

In 2019 werd al 45,9% van alle elektriciteit duurzaam opgewekt. Tien jaar eerder, in 2010, was slechts een aandeel van 19,1% groen. Met name het noorden van het land is bezaaid met zonnedaken en –parken.

10,4% van de elektriciteit in 2020 was afkomstig van de zon. Wind leverde het grootste aandeel; maar liefst 27%. Biomassa is goed geweest voor 9,3% en waterkracht voor 3,7%.

Volgens Watt is Duurzaam ontkracht deze prestatie een aantal belangrijke mythes. Zo heeft afhankelijkheid van groene stroom geen blackouts als gevolg, gezien het Duitse elektriciteitsnet nog altijd een van de betrouwbaarste van de wereld is. Daarnaast bewijzen de Oosterburen dat het niet alleen voor landen met kernenergie is weggelegd om te kunnen verduurzamen.

Energiewende

Duitsland houdt zich sinds de jaren ’80 bezig met de energietransitie, of zoals zij dit noemen: de ‘Energiewende’. De overheid heeft tal van subsidieprogramma’s voor de industrie beschikbaar gesteld om de verduurzaming van energieproductie te stimuleren. De overgang is het land niet altijd even soepel afgegaan. Begin 2019 werd er nog geschreven over een overschot in het noorden en een tekort in het zuiden van het land.

Overschot en tekort

Volgens de Bundesnetzagentur, een overheidsinstantie die het net in de gaten houdt, zou er tegen 2030 in het noorden van Duitsland mogelijk twee keer meer duurzame energie in het noorden geproduceerd worden dan nodig. Het zuiden zou tegen die tijd ondertussen slechts aan de helft van de behoefte voldoen. Om dit op te lossen wordt er geïnvesteerd in ondergrondse kabels. Maar ook dat valt niet bij iedereen in de smaak. Boeren vrezen dat de grond uitdroogt door de warmte van de kabels en een ander maakt zich zorgen om de magnetische velden en de gevolgen voor de gezondheid hiervan.