Duitslands eerste klimaatneutrale stadion dankzij duizenden zonnepanelen

06.05.2022 Kenneth Nwosu

Duitslands eerste klimaatneutrale stadion dankzij duizenden zonnepanelen

Stadionbouwer Populous heeft de opdracht gekregen een nieuw stadion te bouwen in München. Het bedrijf spreekt van Duitslands eerste “klimaatneutraal” stadion. Alle benodigde elektriciteit zal worden geleverd door duizenden zonnepanelen. 

Het MUCCC (Multifunctional Concert and Congress Center) wordt gebouwd in de buurt van het vliegveld van München, naast een technologie- en innovatiecentrum. Het zal de klassieke vorm van een arena krijgen, maar met een belangrijk verschil: De ondersteunende structuur, het frame, zal aan de buitenkant van het gebouw geplaatst worden.

Het bekendste voorbeeld van een gebouw met zo’n ‘exoskelet’ is het Morpheus Hotel in Macao. In geval van het MUCCC zal de opvallende vorm van het exoskelet een verwijzing zijn naar het ruitpatroon van de vlag van Beieren. 

Duitse duurzaamheid
"Voor Duitsland zal de nieuwe klimaatneutrale arena voor evenementen een primeur zijn. Dankzij lifecycle based planning wordt de CO2-voetafdruk tijdens de bouw verlaagd, terwijl tijdens het gebruik klimaatpositief management wordt gevoerd", stelt Populous.

De benodigde energie voor het centrum zal op de locatie zelf geproduceerd en geleverd worden. Door een paar duizend zonnepanelen op het dak en op het terrein, maar ook met behulp van geothermie. 

De strategie voor duurzaamheid en klimaat is opgesteld binnen de kaders van de doelstellingen voor duurzaamheid van de VN. In overeenstemming daarmee zal de certificering plaatsvinden middels een internationaal erkend systeem voor duurzaamheid. Op deze manier moet het behalen van de doelstellingen transparant gemeten en onafhankelijk beoordeeld worden.

Parken en parkeren
Het centrum zal plaats kunnen bieden aan 20.000 bezoekers van concerten en beurzen. Het gebouw zou van voldoende groen voorzien worden met een groot aantal bomen dat specifiek voor de regio geselecteerd wordt. Ook een hotel en parkeerpark zullen ruimte bieden voor een ’significant’ aantal bomen. 

De lokale vergunningen zijn verleend en alle lichten staan ook op groen. Na verwachting kan het centrum in 2027 in gebruik genomen worden.