Duurzaam Gefinancierd maakt verduurzaming voor iedereen betaalbaar

13.08.2021 Joyce Beuken

Duurzaam Gefinancierd maakt verduurzaming voor iedereen betaalbaar

Wie wat bespaart, heeft wat. Maar om te kunnen besparen op energie moet er eerst flink geïnvesteerd worden, waardoor verduurzaming voor de consument met een kleine portemonnee ook mogelijk kan zijn. Duurzaam Gefinancierd is het nieuwe bedrijf van Romano Hagen dat duurzaamheid voor iedereen haalbaar wil maken.

Hagen is van origine fiscaal jurist. In 2013 maakte hij echter een omslag naar de duurzame sector. Hij verkocht zijn oude bedrijf en begon te bouwen aan een nieuwe. “De vraag ging door mijn hoofd hoe de verduurzaming van ons land betaald moest gaan worden. In 2018 ging ik op intensief onderzoek uit.” Hagen sprak met diverse installatiebureaus, wat hem ideeën opleverde over de aanpak van de financiering van verduurzaming. “Ja, het is heel lastig, ik zou er een boek over kunnen schrijven. Maar het belangrijkste is dat nu iedereen kan gaan verduurzamen.”

Exclusief voor verduurzamingsmaatregelen
Hagen ontwikkelde kortweg een financiering die een installateur mag aanbieden voor verduurzaming. “Het is een ingewikkeld verhaal. Volgens allerhande regels mag je als installateur in principe geen financiering aanbieden voor een dienst of product. Ons product mag echter wel aangeboden worden door de installateur.” Hiervoor werkt Duurzaam Gefinancierd exclusief samen met kredietverstrekker Lender & Spender. “Lender & Spender is de best beoordeelde kredietverstrekker van Nederland. Samen focussen we op groengeld, zodat alleen verduurzaming in aanmerking komt en de rente laag kan blijven.”

Installateur bestuurt
Het is een zeer logisch verhaal, wat direct de vraag opwekt: waarom kon dit niet eerder? “Voor een consument was het altijd veel gedoe om een financiering aan te vragen. Dat is nu heel anders, door nieuwe mogelijkheden en slimme software kan gelijk een beoordeling plaats vinden. We hebben de customer journey zo weten te stroomlijnen waardoor er binnen een kwartier een akkoord is bereikt.”

De financiering die Hagen met zijn nieuwe bedrijf door de installateur kan laten aanbieden, is volledig geïntegreerd binnen het betreffende installatiebedrijf en op maat gemaakt voor de verduurzaming. De installateur krijgt bijvoorbeeld ook een eigen dashboard om vanuit te werken.

Budget voor innovatie in huis
Voor veel mensen gaat verduurzamen stapsgewijs. Het product van Hagen groeit dan ook mee met de behoefte van de consument. “Je wilt niet alles in een keer hoeven doen. Het is de hoogste tijd om na te denken over een duurzaam budget. Een klant koopt bijvoorbeeld een zonne-installatie voor 5.000 euro. Dit wordt maandelijks afgelost. Maar na een aantal jaar, als een groot deel is afgelost, wordt er bijvoorbeeld een batterij-opslag aangeschaft, of isolatie, HR++ glas, een warmtepomp en ga zo maar door.

Het maandbedrag hoeft echter niet te veranderen. Hetgeen iemand bespaart heeft op de energiekosten wordt direct weer gestoken in verduurzamingsmaatregelen. Hoe eerder hier mee wordt begonnen, hoe meer iedereen kan doen.” Het voordeel hiervan voor de installateur is dat deze gedurende een langere tijd de consument kan begeleiden bij het verduurzamen van hun woning.

Tot aan warmtepomp
Met dit concept zou een einde moeten komen aan de financiële brug tussen de consument en de energietransitie. Gespaard geld waar mensen hard voor gewerkt hebben geven ze natuurlijk liever uit aan het doel waarvoor het gespaard is, zo weet Hagen. Verduurzaming zou volgens hem voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Hij trekt de mogelijkheden bovendien verder dan enkel de PV-sector. “We zoeken continu naar nieuwe samenwerkingen binnen de gehele verduurzamingsbranche. Van accu’s tot warmtepompen.”